بیخوابی را با این روش ها درمان کنید
بیخوابی شبانه یا اختلال خواب، عارضهای آزار دهنده است که حتما همه ما کم و بیش تجربه آن را داشتهایم؛ بعنوان مثال، گاها اتفاق افتاده که وقتی جلسه یا آزمون مهمی داریم و باید شب قبل کمی زودتر بخوابیم و استراحت کنیم، بیخوابی به سراغمان آمده و کلافهمان میکند. این بیخوابی اگر طولانی و درازمدت باشد، آزاردهنده بوده و اثرات منفی روی بدن میگذارد.
انسان در طول روز همواره مشغول انجام فعالیتهای روزمره گوناگون و بسیاری مانند صحبت کردن، تفکر، راه رفتن، دویدن، نشستن و… است و همه این فعالیت ها انرژی مصرف میکنند که بخش اعظمی از این انرژیها با خوابیدن تامین میشود. بدن ما جهت ذخیره انرژی نیاز به استراحت و خواب دارد و این فرایند بصورت خدادادی و طبیعی در مغز ما برنامهریزی و زمانبندی شده است، چراکه خواب یکی از نیازهای طبیعی مهم و اساسی برای بدن بوده و اختلال در این فرایند باعث میشود که در کار سایر ارگانها و انجام خیلی از فعالیتها نیز اختلال ایجاد شود.
انواع بیخوابی
ظبق نظر محققان و روانشناسان، فارغ از این که علت نخوابیدن ما چیست، بصورت کلی سه نوع بیخوابی داریم:
- بی خوابی هایی با مدت چندروز تا یکهفته (گذرا و موقتی)
- نخوابیدن هایی که از سه هفته تا شش ماه طول میکشد (بیخوابی حاد)
- بی خوابی هایی که بیش از یکسال به طول میانجامد (بیخوابی مزمن)
افراد زیادی اختلال در خواب شب را در زندگی تجربه میکنند که عموما این ها گذرا و موقتی بوده و در دوره های مختلف ممکن است برای هرکسی ایجاد شود (مثل بی خوابی بر اثر ابتلا به ویروس کرونا، یا بیخوابی در دوران بارداری و…).
عوارض بیخوابی
بیدار ماندن و نخوابیدن در شب، ممکن است عوارض منفی بسیاری روی سلامت بدن ما داشته باشد؛ عوارضی مثل چین و چروک صورت و پیری زودرس، خواب آلودگی در روز و همچنین کمبود انرژی در برخی فعالیتهای روزانه، افزایش وزن، افزایش استرس و درنتیجه ایجاد بیماری های قلبی، ضعف بدن و حتی بسیاری از مشکلات دیگر.
خوردنی هایی که بیخوابمان میکند
همانطور که بعضی خوراکی ها و نوشیدنیها برای رفع بیخوابی و ایجاد آرامش در خواب شب مفید هستند، خوراکی ها و نوشیدنی هایی هم اثر منفی روی خواب ما داشته و خوردنشان ما را بیخواب میکند و نباید قبل از خوابیدن این موارد را مصرف کنید.
قهوه
قهوه یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی هاست، اما برای اینکه بیخواب نشوید توصیه میکنیم تا شش ساعت قبل از خواب قهوه ننوشید.
غذاهای ادویهدار
استفاده از ادویه ها در غذا بسیار مفید بوده و توصیه شده است، اما خوردن غذاهای پر ادویه (مخصوصا ادویه های تند و تیز) میتواند گاها معده را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد رفلاکس (سوزش معده) شود.
خوردنی های حاوی سرشار از قند، نشاسته و فیبر (پر کربوهیدرات ها)
خوردن انواع دسرها، کیک ها و شیرینی ها، خوراکی های پر از قند و کربوهیدرات، مواردی هستند که بیخوابی را در ما تشدید میکنند.
الکل
مصرف الکل یکی از بدترین مواردی است که به مرور باعث بروز اختلالهای جدی در خواب میشود.
غذاهای پرچرب و یا سرشار از پروتئین
خوردن عذاهای پر چربی و یا پروتئینی، یکی از کارهای بدی است که میتوانیم قبل از خواب انجام دهیم. خوردن غذاهای چرب علیرغم اینکه ما را در روز خواب آلوده میکند، در شب ممکن است معده ما را تحت تاثیر قرار داده و خوابمان را مختل کند.
درمان و علت های بی خوابی در طب سنتی
طبق آمار و تحقیقات انجام شده، درصد بسیار بالایی از مردم جهان، از بیخوابی رنج میبرند و معمولا از قرص و داروهای شیمیایی مانند قرص های خواب آور برای رفع بیخوابی خود استفاده میکنند چراکه با معجزه طب سنتی و روشهای درمان و ریشه یابی بیماری ها بیگانه بوده و بجای یافتن علت بیماری ها و رفع ریشه مشکلات، درنهایت به روش های تهاجمی و نادرست طب مدرن روی میآورند، درصورتی که خیلی از بیماری ها با طبسنتی قابل درمان و پیشگیری است.
بیخوابی های بلند مدت، علت های مختلفی میتواند داشته باشد و باید به دقت بررسی شود، اما معمولا کسانی که بیخواب هستند، یکی از موارد زیر را دارا هستند:
غلبه صفرا
بالا بودن میزان صفرا در بدن، جلوی خوابیدن را گرفته و باعث اختلال در خواب شبانه میشود، بخصوص در خواب اول شب. اغلب افرادی که غلبهصفرا دارند، شبها هنگام خوابیدن دچار مشکل بوده و بی خوابی به سراغشان میآید ولی صبح ها میل زیادی به خواب دارند و همیشه صبح ها هم احساس کسلی و تنبلی و احساس نیاز به خواب دارند.
درمان بی خوابی بر اثر صفرای زیاد
اگر بیخوابی به علت بالا بودن میزان صفرا باشد، برای درمان آن ابتدا باید منشأ این بیخوابی که همان غلبه صفرا است برظرف شود. صفرا گرم و خشک است و با استفاده از صفرابر ها (داروهای ازبین برنده صفرا) مانند خرفه و تخم خرفه، انار و چیزهای خنک و ملین ها از بین میرود.
خوردن سرکه انگبین و کاهو قبل از خواب برای رفع مشکل غلبه صفرا نافع است.
اطلاعات بیشتر درمورد صفرابر ها
غلبه سودا
اگر علت مشکل خواب شما از غلبه سودا باشد، اسفاده از دمنوش های بهار نارنج، افتیمون، سمبل الطیب، بابونه، بادرنجبویه بصورت ترکیبی یا جدا بسیار توصیه شده است.
بیخوابی با خر علتی که باشد به درمان های مجرب موجود اغلب به خوبی پاسخ میدهد. و توصیه ما این است که حتما به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید تا بصورت دقیق تر مشکل برطرف شود.
کم خونی
یکی دیگر از علل کم خوابی یا بی خوابی، مشکل کم خونی است؛ در طب سنتی راه های زیادی برای درمان کم خونی وجود دارد و میتوان با مصرف مواد غذایی یا گیاهان خونساز مثل تره، گوشت و شیر، اسفناج، گیاه گزنه، گل ختمی و… کم خونی میتون از کم خونی جلوگیری نموذ.
دعای بی خوابی
در منابع دینی برای رفع بی خوابی و زود خوابیذن در شب، خواندن دعای زیر توصیه شده است:
یَا مُشْبِعَ اَلْبُطُونِ اَلْجَائِعَهِ وَ یَا کَاسِیَ اَلْجُسُومِ اَلْعَارِیَهِ وَ یَا مُسَکِّنَ اَلْعُرُوقِ اَلضَّارِبَهِ وَ یَا مُنَوِّمَ اَلْعُیُونِ اَلسَّاهِرَهِ سَکِّنْ عُرُوقِیَ اَلضَّارِبَهَ وَ أْذَنْ لِعَیْنِی نَوْماً عَاجِلاً قَالَ فَقَالَتْهُ فَذَهَبَ عَنْهَا مَا کَانَتْ تَجِدُهُ
تاثیر سیری و گرسنگی در بیخوابی
بطور کلی افراد کم خوراک و کم غذا دیرتر به خواب میروند و کسی که بیشتر غذا و آب میخورد زیاد از خواب بیشتری برخوردار است. پس افراد اگر سیر شوند یا احساس سیری کنند ممکن است خواب راحت تری داشته باشند.
نتیجه گیری
خیلی از مواد غذایی که ما روزانه مصرف میکنیم، میتواند خواص ضد خواب یا خواب آوری داشته باشند که ما از آنها اطلاع نداریم، اما ممکن است یکی از اینها دلیل بیخوابی ما در شب باشد. بنا بر این، یکی از بهترین کارها اصلاح سبک زندگی و توجه به خورد و خوراکمان است چراکه هرکدام از خوراکی ها خواص زیادی دارد و درصورت اصلاح برنامه و سبک غذایی خود ودرنتیجه اصلاح مزاجمان میتوانیم از بسیاری از مشکلات و بیماری ها را درمان و پیشگیری نماییم.