اخبار

اخبار علم و فناوری | آخرین اخبار تکنولوژی

چگونه هورمون‌های ما مُخِل کار دستیارهای صوتی می‌شوند؟

تغییرات هورمونی نامرئی می‌توانند بر استفاده ما از فناوری‌های تشخیص صدا تاثیر بگذارند و ما در این گزارش قصد داریم بررسی کنیم که چگونه بدن ما می‌تواند مخل استفاده ما از فناوری‌های جدید باشد.

از یافتن درمان مناسب برای سرطان با استفاده از تخم مرغ تا توسعه کوچکترین ضربان ساز جهان

در روز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه در سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا به اخبار گوناگونی در ایران و سراسر جهان پرداختیم که قصد داریم در اینجا نگاهی به خلاصه‌ای از این اخبار بیاندازیم.

۴ ماه زندان برای پرواز بر فراز پایگاه فضایی وندنبرگ

یک مرد کالیفرنیایی به دلیل به پرواز در آوردن یک پهپاد بر فراز پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ و عکاسی از این تاسیسات به زندان محکوم شد.

پهپادهای آبی که بهتر از ماهی‌ها شنا می‌کنند

یک باله رباتیک الهام گرفته از ماهی تُن با کنترل نیرو، بازیابی و استفاده از آب را بهبود می‌بخشد و مانور شناورهای هدایت‌پذیر از دور را تا ۴۹ درصد نسبت به باله‌های سنتی افزایش می‌دهد.

بیش از ۹۰ درصد محصولات نانویی ایران مصرف داخلی دارد

بر اساس تحلیل بازار محصولات نانوساخت ایرانی، بیش از ۹۰ درصد این محصولات در داخل کشور به مصرف می‌رسد.

شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در نمایشگاه صنعت ازبکستان حضور یافتند

با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی، پاویون شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در شانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ازبکستان برپا شد.

آمازون به جمع خریداران تیک تاک پیوست

طبق گزارش ها آمازون به فهرست روزافزون شرکت هایی پیوسته که قصد خرید تیک تاک را دارند.

قاره آمریکای شمالی در حال از دست دادن سنگ‌های زیرین خود است

دانشمندان کشف کردند که قاره آمریکای شمالی به آرامی در حال از دست دادن سنگ‌های زیرین خود است.

توسعه کوچکترین ضربان ساز جهان که با سرنگ تزریق می‌شود

مهندسان دانشگاه نورث وسترن یک ضربان‌ساز بسیار پیشرفته و فوق کوچک ساخته‌اند که با یک سرنگ تزریق می‌شود و می‌تواند پس از مصرف به طور بی‌ضرری در بدن حل شود.

اولین گروه از ماهواره‌های اینترنتی آمازون به فضا می‌رود

موشک اطلس ۵ (Atlas V) قرار است اولین گروه بزرگ از ماهواره‌های اینترنتی پروژه کویپر آمازون را در روز ۹ آوریل (۲۰ فروردین) به مدار ببرد.

ایجاد کریدور صادرات دانش‌بنیان در حوزه «اقتصاد دیجیتال»

مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری فناوری‌های نوظهور دیجیتال از برنامه ریزی برای ایجاد یک کریدور تخصصی صادرات در حوزه اقتصاد دیجیتال با همکاری معاونت علمی خبر داد.

استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص زودهنگام سرطان ریه

مرکز پزشکی دانشگاه کلیولند شروع به همکاری با Qure.ai کرده است تا فناوری هوش مصنوعی این شرکت را برای تشخیص زودهنگام سرطان ریه ارزیابی کند.

یافتن درمان مناسب برای سرطان با استفاده از تخم مرغ

محققان روش جدیدی برای یافتن درمان مناسب برای بیماران جوان مبتلا به سرطان ابداع کرده‌اند.

۱۰ چالش بزرگ برای رسیدن انسان به سیاره سرخ

رسیدن به مریخ و سکونت روی آن یکی از اهداف جاه‌طلبانه بشریت به شمار می‌رود و تاکنون بخش بزرگی از تلاش‌ها را برای اکتشاف فضایی به خود اختصاص داده است. این گزارش به بررسی ۱۰ چالش بزرگ برای رسیدن به مریخ و راه حل آنها پرداخته است.

جلسه در کاخ سفید برای فروش تیک تاک

دونالد ترامپ سعی دارد تا قبل از مهلت پنجم آوریل ۲۰۲۵ میلادی معامله فروش بخش آمریکایی کسب وکار تیک تاک را تکمیل کند و در همین راستا جلسه ای برگزار خواهد شد.

از تبدیل امواج مغزی به کلمات با کمک هوش مصنوعی تا نخستین تصاویر ماموریت فضایی «فرم۲»

در روز ۱۳ فروردین ماه در سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا به اخبار گوناگونی در ایران و سراسر جهان پرداختیم که قصد داریم در اینجا نگاهی به خلاصه‌ای از این اخبار بیاندازیم.

تلسکوپ فضایی جدید ناسا اولین تصاویر کیهانی خود را ثبت کرد

همانطور که می‌دانید تلسکوپ فضایی جیمز وب انقلابی در نجوم ایجاد می‌کند زیرا می‌تواند طول موج‌های پنهان از چشم انسان را مطالعه کند و این طول موج‌ها در ناحیه مادون قرمز طیف الکترومغناطیسی قرار دارند. اکنون ناسا اعلام کرده است که تلسکوپ فضایی مادون قرمز کاملا این سازمان فضایی موسوم به اسفرایکس (SPHEREx)، به طور رسمی چشمان خود را به روی کیهان باز کرده است.

تبدیل ۱.۸ میلیون تُن زباله پلاستیکی به نخ دستگاه‌های ‌چاپ ۳ بُعدی

موسسه فرانهوفر (Fraunhofer) در حال تبدیل میلیون‌ها تُن زباله پلاستیکی خانگی به ماده اولیه مورد نیاز برای چاپ سه بعدی اجسام گوناگون است.

عکس‌های ماموریت اسپیس ایکس از قطب منتشر شد

عکس هایی از ماموریت جدید اسپیس ایکس برفراز مناطق قطبی زمین منتشر شده است.

راهکارهایی برای بهبود ورزش مدارس ایران

ورزش مدارس، یکی از عوامل مهم در شکل‌گیری سبک زندگی سالم برای دانش‌آموزان است. با این حال، چالش‌های متعددی از جمله کمبود فضا، امکانات و توجه کافی به این حوزه، لزوم بررسی راه‌های بهبود کیفیت آن را ضروری می‌سازد.

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر

زعفران، به‌عنوان یکی از ارزشمندترین محصولات کشاورزی جهان، جایگاهی ویژه در میان محصولات صادراتی ایران دارد. با این حال، نحوه فرآوری و خشک کردن آن به‌شدت بر کیفیت نهایی محصول تأثیر می‌گذارد. محققان در پژوهشی تازه تلاش کرده اند تا با به‌کارگیری روشی نوین، زعفرانی باکیفیت‌تر و اقتصادی‌تر تولید کنند.

نخستین تصاویر ماموریت فضایی «فرم۲» از قطب‌های زمین منتشر شد

اولین انسان‌هایی که بر فراز قطب شمال و جنوب زمین سفر کرده‌اند در حال ارسال تصاویری از این پرواز فضایی خود هستند و مناظری که آنها ثبت کرده‌اند، باورنکردنی است.

آدامس نیکوتینی برای ترک سیگار والدین؛ هوای تازه برای کودکان آسمی

آلودگی هوا و دود سیگار از مهم‌ترین عوامل بروز و تشدید بیماری آسم در کودکان هستند. تحقیقات نشان داده اند که ترک سیگار در والدین می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم کمک کند و مشکلات تنفسی آن‌ها را کاهش دهد.

مسابقه فضایی میان هند، چین و اسپیس‌ایکس در سال ۲۰۲۵ تا کجا پیش می‌رود؟

اسپیس‌ایکس به فرودهای سرنشین‌دار روی ماه نزدیک‌تر می‌شود و این در حالی است که چین و هند همچنان به تاریخ‌سازی ادامه می‌دهند و این مسابقه جهانی فضایی تمامی کشورها را درگیر کرده است. در این گزارش قصد داریم به سه پیشرو در این زمینه بپردازیم.

تعداد دانش‌بنیانها تا پایان برنامه هفتم؛ ۳استان پیشتاز آمار زنان فناور

جدیدترین گزارش‌ها نشان می‌دهد که سهم زنان در مدیریت شرکت‌های دانش‌بنیان در سال‌های اخیر روندی ثابت داشته و حدود ۲۰ درصد باقی مانده است.

راهکار نظارت مؤثرتر استادان دانشگاه بر پایان‌نامه‌ها

هدایت پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشگاهی یکی از مهم‌ترین وظایف استادان دانشگاه است که بر کیفیت آموزش و پژوهش تأثیر مستقیمی دارد. در این میان، توانمندی علمی و مهارت‌های پژوهشی استادان نقشی اساسی در بهبود فرآیند تحقیقاتی دانشجویان ایفا می‌کند. محققان در پژوهشی جدید تلاش کرده‌اند تا معیارهای توسعه توانایی‌های علمی استادان را برای راهنمایی بهتر دانشجویان بررسی کنند و راهکارهایی برای بهبود این فرآیند ارائه دهند.

چگونه زندگی در تاریک‌ترین شرایط ادامه می‌یابد؟

در دنیای بی‌روح و یخ‌زده‌ای که سکوت و تاریکی آن را فرا گرفته است، موجوداتی هنوز وجود دارند که به حیات خود ادامه می‌دهند و در دل تاریکی به جستجوی نور و زندگی می‌پردازند. این نه تنها مقاومت آنها در برابر شرایط سخت را نشان می‌دهد، بلکه نحوه سازگاری موجودات با دنیای بی‌رحم زیر آب را به نمایش می‌گذارد.

از تراشه مغزی «نورالینک» بترسیم یا شگفت‌زده شویم؟

«ایلان ماسک» تراشه «نورالینک» را در مغز یک مرد مبتلا به فلج اندام کار گذاشته است و حالا او می‌تواند اجسام را با کمک ذهن خود حرکت دهد. اکنون این پرسش پیش می‌آید که باید از آغاز کار تراشه مغزی شگفت‌زده شویم یا وحشت کنیم.

ناسا در دو قدمی شناسایی حیات فرازمینی/پرتاب اولین ماموریت سرنشین‌دار بر فراز قطب‌های زمین

حوزه علم و دانشگاه امروز ۱۲ فروردین شاهد اخبار گوناگونی بود که این گزارش به اختصار به آنها پرداخته است.

پیام تسلیت پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در پی درگذشت خبرنگار ایسنا

روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در پی درگذشت فاطمه ربی، یکی از سردبیران ایسنا پیام تسلیت صادر کرد.

بودار کردن گاز طبیعی؛ مشکلات و راهکارها

گاز طبیعی یکی از منابع اصلی تأمین انرژی در جهان است، اما این گاز به‌صورت ذاتی بی‌بو است. به همین دلیل، ترکیبات خاصی به آن افزوده می‌شود تا در صورت نشت، افراد بتوانند آن را شناسایی کنند. انتخاب ماده‌ای مناسب برای این کار، چالشی مهم در صنعت انرژی محسوب می‌شود، زیرا علاوه بر ایمنی، باید از نظر زیست‌محیطی و اقتصادی نیز بهینه باشد.

موشک «نیو گلن» در اواخر بهار برای دومین بار پرتاب می‌شود

شرکت «بلو اوریجین» روز دوشنبه اعلام کرد که در حال آماده شدن برای دومین پرتاب موشک بزرگ «نیو گلن» خود در اواخر بهار است.

ماهواره‌های استارلینک در فضا بیشتر شد

شرکت اسپیس ایکس دسته ای دیگر از ماهواره‌های اینترنتی استارلینک را از ایالت فلوریدا آمریکا به مدار زمین فرستاد.

۲۸ ماهواره «استارلینک» راهی مدار زمین شدند

شرکت «اسپیس‌ایکس» روز دوشنبه ۳۱ مارس یک گروه دیگر از ماهواره‌های اینترنتی «استارلینک» خود را از سواحل فضایی فلوریدا پرتاب کرد.

مدل هوش مصنوعی باز اوپن ای آی در راه است

به نظر می‌رسد اوپن ای آی قصد دارد نخستین مدل زبانی باز خود از زمان عرضه جی پی تی ۲ را در ماه‌های آینده ارائه کند.

گردشگری ورزشی؛ ابزاری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی

گردشگری ورزشی به یکی از پدیده‌های رو به رشد در صنعت گردشگری تبدیل شده است و سالانه میلیاردها دلار در سراسر جهان به آن اختصاص می‌یابد. این صنعت نه‌تنها به رونق اقتصادی کشورها کمک می‌کند، بلکه ابعاد اجتماعی، فرهنگی و حتی محیط‌زیستی گسترده‌ای دارد. با این حال، بهره‌گیری بهینه از ظرفیت‌های گردشگری ورزشی مستلزم سیاست‌گذاری‌های مناسب است تا هم مزایای آن افزایش یابد و هم چالش‌های احتمالی مدیریت شوند.

طلوع هم‌زمان ۲ خورشید

ویدئوی منتشرشده توسط ناسا، طلوع دوگانه خورشید را در پی گرفتگی جزئی نشان می‌دهد.

اهمال‌کاری تحصیلی؛ دلایل و راه‌های مقابله با آن

همه ما گاهی کارهایی را که باید انجام دهیم، به تعویق می‌اندازیم. این رفتار که در اصطلاح علمی «اهمال‌کاری» نام دارد، در بین دانشجویان بسیار رایج است و می‌تواند بر عملکرد تحصیلی آن‌ها تأثیر منفی بگذارد؛ اما چه عواملی باعث این رفتار می‌شود و چه طور می‌توان آن را کاهش داد؟

چگونه می‌توان کشاورزان را به مدیریت پایدار آب ترغیب کرد؟

آب یکی از حیاتی‌ترین منابع طبیعی است که امنیت غذایی و توسعه پایدار جوامع به آن وابسته است. با افزایش خشکسالی‌ها و کاهش منابع آبی، مدیریت پایدار این منبع ارزشمند بیش از پیش اهمیت یافته است. در این راستا، پژوهشی جدید تلاش کرده است تا عوامل تأثیرگذار بر مشارکت کشاورزان در مدیریت پایدار آب کشاورزی را بررسی کند و راهکارهایی برای بهبود این مشارکت ارائه دهد.

«اسپیس‌ایکس» اولین ماموریت سرنشین‌دار را بر فراز قطب‌های زمین پرتاب کرد

شرکت «اسپیس‌ایکس» چهار نفر را طی اولین ماموریت در نوع خود بر فراز قطب‌های زمین فرستاد.

شیوه‌نامه استفاده از هوش مصنوعی در مقالات اوایل امسال ابلاغ می‌شود

معاون پژوهشی وزیر علوم از ابلاغ شیوه‌نامه استفاده از هوش مصنوعی در اوایل سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: این شیوه‌نامه به نشریات علمی ابلاغ خواهد شد.

ناسا، نزدیکتر از همیشه به شناسایی حیات فرازمینی

«رصدخانه جهان‌های زیست‌پذیر» ناسا که امسال فعالیت خود را آغاز می‌کند، می‌تواند شکارچی نهایی سیارات فراخورشیدی باشد. این اولین تلسکوپی خواهد بود که به طور خاص برای شناسایی سیارات بالقوه قابل سکونت و توصیف جو آنها برای جستجوی نشانه‌های حیات فرازمینی طراحی شده است.

سالی که پشت سر گذاشتیم برای زیست‌شناسان چه آورده‌ای داشت؟

سال گذشته نقطه عطفی در پیشرفت‌های مربوط به زیست‌شناسی بوده است از کشف‌های ژنتیکی جدید گرفته تا توسعه درمان‌های نوآورانه و پیشرفت در فناوری‌های زیستی. در این سال محققان توانستند با استفاده از هوش مصنوعی، ویرایش ژنوم و تحقیقات سلول‌های بنیادی، مرزهای دانش زیستی را گسترش دهند. در اینجا نگاهی خواهیم داشت به علم زیست شناسی در سالی که پشت سر گذاشتیم.

نمایش فناوری ارتباطات با پرتاب ماهواره جدید چین

چین با پرتاب یک ماهواره جدید، گام دیگری را به سوی تأیید فناوری ارتباطات ماهواره‌ای چندباند و پرسرعت برداشت.

گوگل با ۱۰۰ میلیون دلار غرامت از شر شکایت قدیمی خلاص شد

گوگل توافق کرده برای حل و فصل شکایت دسته جمعی که بیش از یک دهه از عمر آن می گذرد ۱۰۰ میلیون دلار غرامت به آگهی دهندگان بپردازد.

انقلابی در فناوری سلول‌های خورشیدی

سلول‌های خورشیدی پروسکایتی و ترکیبی با بازدهی بالا، همراه با فناوری‌های نانو و BIPV، مسیر آینده انرژی خورشیدی را متحول می‌کنند.

انقلابی در فناوری سلول‌های خورشیدی

سلول‌های خورشیدی پروسکایتی و ترکیبی با بازدهی بالا، همراه با فناوری‌های نانو و BIPV، مسیر آینده انرژی خورشیدی را متحول می‌کنند.

«اسپیس‌ایکس» در آستانه پرتاب ۴ نفر به اطراف قطب‌های زمین

«اسپیس‌ایکس» قرار است چهار نفر را طی اولین ماموریت در نوع خود به اطراف قطب‌های زمین بفرستد.

ویدیو/ هوش مصنوعی و تطبیق‌پذیری رمزارزها

هوش مصنوعی به یکی از موضوعات داغ در دنیای رمزارز تبدیل شده است. رویدادهای مالی و شرکت‌های تحلیل داده به بررسی نقش آن در تطبیق‌پذیری با مقررات، شناسایی تقلب و افزایش کارایی عملیاتی پرداخته‌اند.

حال سومین دریافت کننده پیوند کلیه خوک خوب است

یک زن چینی سومین فرد جهان است که با کلیه  مهندسی ژنتیک شده خوک زندگی می کند.

منظومه شمسی از چشم «کاوشگر خورشیدی پارکر»

ویدئوی ثبت‌شده توسط «کاوشگر خورشیدی پارکر»، منظومه شمسی را از زاویه نزدیک خورشید به نمایش می‌گذارد.

موشک «اسپکتروم» در اولین پرتاب خود منفجر شد

پرتاب اولین موشک مداری از خاک اروپا به انفجار آن چند ثانیه پس از پرواز ختم شد.

تفاوت آمریکا و اروپا در حکمرانی هوش‌مصنوعی؛ شکاف دیجیتال عمیق‌ می‌شود

در دهه گذشته، تنظیم‌گری فضای دیجیتال به یکی از گره‌گاه‌های ژئوپلیتیک میان اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا تبدیل شده است.

سوغاتی‌های «جیمز وب» از فضا برای ما چه بوده است؟

در این گزارش به شرح این مساله می‌پردازیم که تلسکوپ فضایی «جیمز وب» از زمان پرتاب تاکنون چگونه مدل‌های تکامل کیهانی ما را تغییر داده و همچنان به بینش ما درباره جهان هستی عمق می‌بخشد. ابزارهای با وضوح بالای آن، اجرامی را نشان می‌دهند که برای گذشته بسیار دور هستند و امکان مطالعه ستارگان اولیه، کهکشان‌ها و سیارات فراخورشیدی بالقوه قابل سکونت را فراهم می‌کنند.

آیا تغییرات آب‌وهوایی می‌توانند به نفع کشاورزی باشند؟

تغییرات اقلیمی از چالش‌های بزرگ دنیای امروز محسوب می‌شوند. افزایش دما، تغییر میزان بارندگی، خشکسالی و سیل از جمله پیامدهای این تغییرات هستند که بسیاری از بخش‌های اقتصادی و اجتماعی را تحت تأثیر قرار داده‌اند. در این میان، بخش کشاورزی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تأمین غذا و امنیت غذایی، بیشترین آسیب را از این تغییرات متحمل می‌شود؛ اما آیا همه این تغییرات به ضرر کشاورزی هستند؟ پژوهشی جدید به بررسی این مسئله پرداخته است.

بیان داستان جذاب ژنوم انسانی و استعفای رئیس دانشگاه امریکایی در حمایت از فلسطین

بسته خبری دنیای علم و دانشگاه امروز یکشنبه، ۱۰ فروردین حکایت از اثرات هوش مصنوعی در پربارتر کردن زندگی افرادی که به زوال عقل مبتلا هستند، دارد؛ ضمن آنکه از استعفای رئیس دانشگاه آمریکایی در حمایت از فلسطین خبر می دهد و داستان جذابی از ناگفته‌های ژنوم انسانی بیان می‌کند.

نقش «انرژی‌های پاک» در توسعه اقتصادی کشورها

با توجه به رشد روزافزون مصرف انرژی در جهان، توجه به منابع انرژی پایدار بیش از پیش اهمیت یافته است؛ اما آیا انرژی‌های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر تأثیر یکسانی بر توسعه اقتصادی کشورها دارند؟ پژوهشی جدید به بررسی این پرسش پرداخته و به نتایج جالبی درباره رابطه بین این دو متغیر در کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه دست یافته است.

‌فناوری‌نانو در درمان هایپرپیگمنتیشن؛ پیشرفت‌های علمی و چالش‌های اطلاعات نادرست

مطالعات جدید نشان می‌دهند که فناوری‌نانو می‌تواند جذب مواد فعال در درمان‌های هایپرپیگمنتیشن را بهبود بخشیده و حساسیت‌های پوستی را کاهش دهد. این یافته‌ها امیدهای جدیدی برای اثربخشی بیشتر درمان‌های پوستی به همراه آورده‌اند؛ اما در عین حال، اطلاعات نادرست در رسانه‌های اجتماعی می‌تواند ایمنی مصرف‌کنندگان را به خطر بیندازد.

همکاری راهبردی برای توسعه ذخیره‌سازی و انتقال هیدروژن با گرافن

همکاری جدید میان شرکت سوئدی گرافماتک (Graphmatech) و استارتاپ بریتانیایی لویدیان (Levidian) برای توسعه مواد پلیمری مبتنی بر گرافن، تحولی نوین در صنعت هیدروژن ایجاد خواهد کرد.

بومی‌سازی تجهیزات علوم اعصاب و فناوری‌های شناختی

یک شرکت دانش‌بنیان با تولید تجهیزات الکتروفیزیولوژی و پزشکی مانند مدارهای مجتمع نوار قلب، نوار مغز و نوار عصب و عضله، توانسته مسیر توسعه تحقیقات و پژوهش‌های این حوزه را هموار کند.

تامین نیاز خودروسازان داخلی به قطعات سیستم تعلیق خودرو

یک شرکت دانش‌بنیان موفق به طراحی و تولید قطعات سیستم تعلیق و فرمان خودرو مطابق استانداردهای بین‌المللی تولید و نیاز خودروسازان داخلی شده است.

اثرپذیری نظنز از سامانه گسلی قم-زفره

به اعتقاد استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله منطقه نطنز تحت تاثیر سامانه گسلی قم- زفره قرار دارد و تحقیقات باستان شناسان نشان می‌دهد که تمدن سیلک با زمینلرزه بزرگی نابود شده است.

زعفران ارگانیک؛ محصولی باکیفیت‌تر و دوستدار محیط زیست

زعفران یکی از ارزشمندترین ادویه‌های جهان است که به دلیل طعم، رنگ و خواص دارویی‌اش، تقاضای زیادی در بازارهای داخلی و بین‌المللی دارد. اما آیا می‌توان این محصول ارزشمند را بدون استفاده از مواد شیمیایی و با روش‌های کشاورزی ارگانیک به‌عنوان جایگزینی سالم‌تر پرورش داد و همچنان کیفیت و بازدهی بالایی داشت؟

برگزاری دهمین دوره برنامه سرآمدان علمی ایران در تابستان ۱۴۰۴

بنیاد ملی علم ایران دهمین دوره برنامه سرآمدان علمی ایران را با هدف تقدیر از اعضای هیئت‌علمی و دانشمندانی که در انتشار نتایج پژوهش‌های فاخر علمی در نشریات معتبر دنیا نقش داشتند،برگزار می‌کند.

«روبات غلطان» سرطان را در اعماق بدن شناسایی می‌کند

محققان یک روبات مغناطیسی کوچک ابداع کرده اند که شناسایی زودهنگام سرطان را متحول می کند.

عوامل تأثیرگذار بر وابستگی به اینترنت در نوجوانان

در سال‌های اخیر، اینترنت به بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی روزمره تبدیل شده است. این فناوری امکان دسترسی سریع به اطلاعات، ارتباطات گسترده و فرصت‌های تفریحی بسیاری را فراهم کرده است. با این حال، استفاده بیش‌ازحد از اینترنت می‌تواند به وابستگی شدید و مشکلات مختلف روانی و اجتماعی منجر شود. در این میان، دانش‌آموزان به دلیل شرایط خاص سنی و تحصیلی، بیش از سایر گروه‌ها در معرض خطر اعتیاد به اینترنت قرار دارند.

داستان ناگفته «پروژه ژنوم انسان»

«پروژه ژنوم انسان» یک پروژه مهم درباره بررسی ژنوم انسان بود. این گزارش، یک داستان ناگفته را درباره چگونگی تبدیل شدن یک داوطلب به جنبه مهم پروژه ژنوم انسان و در عین حال نادیده گرفته ‌شدن او تعریف می‌کند.

کدام کشورها در مقابله با شبکه‌های اجتماعی خبرساز شدند

شرکتهای فناوری در سالی که گذشت ماجراهای زیادی را در کشورهای مختلف از سر گذراندند. در این میان برخی کشورها تنش های بیشتری را با پلتفرمها داشتند.

کمک هوش مصنوعی به مقابله با زوال عقل

برخلاف تصور کلیشه‌ای رایج که زوال عقل را با استفاده از فناوری‌های مدرن ناسازگار می‌داند، تحقیقات جدید دانشگاه بَث در انگلیس نشان داد که افراد مبتلا به زوال عقل می‌توانند زندگی کاری پربارتری در عصر دیجیتال داشته باشند.

فرمولی ساده برای چک سلامت قلب با ساعت هوشمند

بر اساس پژوهشی، محققان راهکاری نوین برای ارزیابی سلامت قلب و عروق ارائه داده‌اند که از داده‌هایی که ساعت‌های هوشمند به‌طور روزمره جمع‌آوری می‌کنند، استفاده می‌کند.

از رؤیت هلال ماه شوال ۱۴۴۶ در شامگاه فردا تا معرفی زامبی‌های دنیای واقعی

بسته خبری دنیای علم و دانشگاه امروز شنبه، ۹ فروردین در کنار اطلاع‌رسانی در خصوص رؤیت‌پذیری هلال ماه شوال، از بی‌توجهی در خصوص یکی از رویدادهای محیط زیستی یعنی ساعت زمین خبر داد که در تعطیلات نوروز گم می‌شود.

هلال ماه شوال در شامگاه ۹ فروردین رؤیت‌شدنی نیست؛ رمضان ۲۹ روزه است

سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران با اشاره به اینکه هلال ماه شوال در شامگاه شنبه ۹ فروردین رؤیت‌شدنی نیست، گفت: ماه رمضان ۲۹ روزه خواهد بود.

ایتالیا از متا و ایکس مالیات می‌گیرد

ایتالیا از متا، ایکس و لینکدین خواسته مالیات بپردازند. این تقاضا برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده از شرکت های آمریکایی بی سابقه است و احتمالا پیامدهایی در سراسر اتحادیه اروپا خواهد داشت.

زعفران، راه‌حلی طبیعی برای بی‌خوابی

خواب یکی از نیازهای اساسی بدن است که به ترمیم انرژی، بازسازی بافت‌ها و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند. اما امروزه بسیاری از افراد از بی‌خوابی یا کاهش کیفیت خواب رنج می‌برند و به دنبال راه‌حل‌های طبیعی برای بهبود آن هستند. در این راستا، پژوهشگران با بررسی خواص زعفران، به دنبال پاسخ به این نیاز مهم بوده‌اند.

ایلان ماسک ایکس را به شرکت خودش فروخت!

xAI شرکت هوش مصنوعی ایلان ماسک، پلتفرم ایکس متعلق به همین میلیاردر آمریکایی را به قیمت ۳۳ میلیارد دلار خرید.

روشی نوین برای تولید دیزل زیستی از روغن کرچک

دانشمندان در پژوهشی جدید راهکاری برای تولید دیزل زیستی از روغن کرچک ارائه کرده‌اند که می‌تواند جایگزینی پایدار برای سوخت‌های فسیلی باشد. این روش از آنزیم‌های خاصی برای تبدیل روغن گیاهی به سوخت بهره می‌گیرد و می‌تواند به کاهش آلودگی محیط زیست کمک کند.

پاکسازی بهتر مغز، کلید مقابله با زوال عقل

دانشمندان دریافته‌اند که با افزایش سن، بدن توانایی خود را در پاکسازی مواد زائد مغز از دست می‌دهد. این وضعیت ممکن است در ایجاد بیماری‌هایی مانند آلزایمر و پارکینسون نقش داشته باشد. حالا محققان روشی برای بهبود این روند یافته‌اند که می‌تواند به تقویت حافظه در سالمندان کمک کند.

ویدیو / گربه‌ها عامل گسترش یک بیماری قارچی

یک ابرقارچ از طریق گربه‌ها در حال گسترش است و برزیل با بزرگ‌ترین و طولانی‌ترین شیوع ویروس به نام «اسپوروتریکوزیس» در جهان مواجه است. این عفونت قارچی از طریق گاز گرفتن، خراش یا ترشحات بدن گربه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود. شیوع بیماری از دهه ۹۰ در ریودوژانیرو آغاز شد و اکنون به کشورهای همسایه نیز گسترش یافته است.

«نانو حباب» چگونه تولید محصولات کشاورزی و آبزی‌پروری را افزایش می‌دهد

فناوری نانو حباب از جمله کاربردهای جذاب نانوفناوری است که در صنایع متعددی من جمله کشاورزی، آبزی‌پروری، تصفیه آب، معدن و نفت کاربرد دارد.

از علاقه دوران دانش‌آموزی تا چالش‌های علمی و صنعتی

پروفسور علی‌اصغر انصافی، استاد برجسته شیمی، از مسیر علمی، چالش‌های پژوهشی و پتانسیل‌های ایران در رقابت‌های جهانی می‌گوید.

رؤیت هلال ماه شوال با چشم غیر مسلح در شامگاه ۱٠ فروردین

عضو کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران گفت: هلال شوال ۱۴۴۶ در شامگاه ۱٠ فروردین در اکثر نقاط زمین با چشم غیر مسلح مشاهده و دیده خواهد شد.

با زامبی‌های دنیای واقعی آشنا شوید!

احتمالا تصور می‌کنید که زامبی‌ها واقعی نیستند و از دل فیلم‌های تخیلی بیرون آمده‌اند، اما باید بدانید که اشتباه می‌کنید و در حقیقت در جهان طبیعی موجوداتی وجود دارند که تبدیل به زامبی می‌شوند! در این گزارش قصد داریم به علت و نحوه تبدیل جانوران به زامبی بپردازیم و البته با چندین مورد از آنها نیز آشنا خواهیم شد.

ثبت ۱۱ زمینلرزه در هجدک استان کرمان/ادامه‌دار بودن فوج‌لرزه‌های نظنز استان اصفهان

در هفته گذشته فوج‌لرزه‌های نطنز استان اصفهان ادامه داشت و با زلزله‌هایی به بزرگای ۲.۷، ۳.۱، ۳.۸ و ۴ لرزید، همچنین در هجدک استان کرمان ۱۱ زمینلرزه با بزرگای بین ۵ تا ۲.۵ به ثبت رسید و مسجدسلیمان استان خوزستان زلزله‌ای به بزرگای ۴.۵ و بندر خمیر استان هرمزگان زلزله‌ای به بزرگای ۴ را تجربه کردند.

مهاجرت معکوس؛ راهی برای رونق دوباره روستاها

زندگی در شهرهای بزرگ همواره چالش‌های خاص خود را داشته است؛ اما در سال‌های اخیر روندی جدید در حال شکل‌گیری است؛ مهاجرت از شهرها به روستاها. این پدیده که به «مهاجرت معکوس» معروف است، می‌تواند تأثیرات مهمی بر اقتصاد و توسعه مناطق روستایی داشته باشد. حال، پرسش اینجاست که چه عواملی باعث می‌شود افراد پس از سال‌ها زندگی در شهر، تصمیم به بازگشت بگیرند و این روند چه پیامدهایی به دنبال دارد؟

۱۰ درصد روشن‌تر و ۲ میلیارد تُن کربن بیشتر؛ هزینه نادیده گرفتن آلودگی نوری

زمین در نور غرق می‌شود! سالانه آلودگی نوری ۱۰ درصد افزایش می‌یابد که نه‌تنها ستارگان را از دید منجمان پنهان می‌کند، بلکه با مصرف بیش از حد برق، سالانه نزدیک به ۲ میلیارد تُن دی‌اکسید کربن تولید می‌شود. این میزان معادل سه‌چهارم انتشار کربن از تمامی خودروهای سبک و کامیون‌ها در جهان است!

از تاکید بر ایستادگی در برابر استکبار تا زنگ خطر افسردگی برای افراد شب زنده‌دار

بسته خبری دنیای علم و دانشگاه امروز علاوه بر محتوای مبارزه با رژیم صهیونیستی دو خبر مهم علمی برای افراد شب زنده دار و همچنین وقوع اولین خورشید گرفتی سال ۱۴۰۴ را داشت.

رصدخانه فضایی اروپا به آخر خط رسید

رصدخانه فضایی ستاره یاب گایا متعلق به اروپا پس از جمع آوری داده های ارزشمند کهکشانی به مدت بیش از یک دهه وارد مدار نهایی خود شد.

سامسونگ در آستانه رونمایی از تلویزیون‌های نسل جدید حاوی نقاط کوانتومی

شرکت سامسونگ الکترونیکس (Samsung Electronics) در تلاش است تا از جایگاه خود به‌عنوان پرفروش‌ترین برند تلویزیون در جهان که به مدت ۱۹ سال حفظ کرده، دفاع کند. با افزایش تهدید برندهای چینی مانند هایسنس (Hisense) و تی‌سی‌ال (TCL) که به تدریج سهم بازار را از سامسونگ می‌ربایند، این غول فناوری کره‌ای به فناوری جدیدی روی آورده که می‌تواند آینده صنعت تلویزیون را دگرگون کند؛ تلویزیون‌های QLED واقعی.

افراد شب‌زنده‌دار بیشتر در معرض افسردگی‌ هستند

افرادی که شب‌ها تا دیر وقت بیدار می‌مانند، بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند. اما چرا؟ پژوهش جدیدی که بر روی دانشجویان انجام شده است، نشان می‌دهد که تفاوت‌های موجود در میزان آگاهی لحظه‌ای (مایندفولنس)، کیفیت خواب و مصرف الکل می‌تواند توضیحی برای این موضوع باشد.

هوش مصنوعی جایگزین ۲ هزار کارمند اخراجی می شود

یک شرکت ارتباطات اینترنتی و تلویزیونی انگلیس برای کاهش ضررهای خود دوهزار کارمند بخش تماس بامشتریان را اخراج و هوش مصنوعی را جایگزین آنها می کند.

نوآوری در کشاورزی؛ حسگری برای پایش مستقیم «استرس گیاهان»

شرایط محیطی می‌توانند باعث استرس و آسیب به گیاهان شوند که این موضوع چالشی برای کشاورزان و باغداران خانگی محسوب می‌شود. شناسایی زودهنگام این استرس، پیش از آنکه برگ‌ها تغییر رنگ داده یا پژمرده شوند، می‌تواند به پیشگیری از خسارات کمک کند. پژوهشگران اخیراً یک وصله پوشیدنی برای گیاهان طراحی کرده‌اند که به سرعت استرس را تشخیص داده و اطلاعات آن را به کشاورز منتقل می‌کند.

ایران جزء سه کشور برتر دنیا با کسب ۱۲ مدال طلای المپیاد جهانی

رئیس باشگاه دانش‌پژوهان جوان با بیان اینکه سال گذشته با کسب ۱۲ مدال طلای المپیاد جهانی توانستیم رتبه سوم مدالی دنیا را کسب کنیم گفت: برای سال آینده اولین هدف گذاری این است که جزء سه کشور برتر دنیا بودن را حفظ کنیم و تعداد مدال های طلا را به بیش از ۱۵ مدال برسانیم.

ابداع روش تزریق جدید که دارو را برای طولانی مدت در بدن ذخیره می‌کند

محققان روش نوینی ابداع کرده اند که داروها را پس از تزریق به کریستال های ریزی تبدیل می کند تا به آرامی در بدن آزاد شوند.

چالش‌های مادران شاغل در مسیر فرزندآوری

مادری یکی از تجربه‌های ارزشمند زندگی است؛ اما برای زنان شاغل، این مسیر می‌تواند با چالش‌های بسیاری همراه باشد. فشارهای کاری، مسئولیت‌های خانوادگی و نبود حمایت‌های اجتماعی کافی، از جمله مسائلی هستند که زنان شاغل هنگام تصمیم‌گیری برای فرزندآوری با آن روبه‌رو می‌شوند. پژوهشی جدید تلاش کرده است تا این چالش‌ها را از نگاه خود مادران بررسی کند و به درک بهتری از شرایط آن‌ها برسد.

ویدیو/ تاثیر شگفت‌انگیز سه روز دوری از گوشی بر عملکرد مغز

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که استفاده نکردن از تلفن همراه حتی برای ۷۲ ساعت، تغییرات محسوسی در فعالیت مغزی ایجاد می‌کند. در واقع پس از محدود کردن استفاده از گوشی، واکنش‌های مغزی مشابه اعتیاد به نیکوتین یا الکل مشاهده شده است.

وقوع اولین خورشیدگرفتگی ۱۴۰۴ که از ایران قابل مشاهده نیست

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران از رخداد اولین خورشید گرفتگی جزئی سال ۱۴۰۴ در روز ۹ فروردین خبر داد و گفت: این گرفت که آخرین گرفت از ساروس ۱۴۹ است، در ایران قابل مشاهده نخواهد بود.

از دعوت نهادهای علمی و دانشگاهی تا خبر دستگیری دانشجوی ایرانی در آمریکا

دعوت نهادهای علمی و دانشگاهی از دانشگاهیان و مردم برای حضور در راهپیمایی روز جهانی قدس یکی از مهم‌ترین اخباری بود که امروز هفتم فروردین ماه جاری بر سایر اخبار این حوزه غلبه داشت.

ماهواره های رصد آتش سوزی به مدار زمین رفتند

شرکت راکت لب برای سومین بار در دوهفته اخیر موشک الکترون را همراه چند ماهواره به مدار زمین فرستاد.

افزایش مقاومت زیستی چوب صنوبر با نانوالیاف کریستال

محققان دانشگاه تهران موفق شدند با استفاده از مواد محافظ سازگار با محیط زیست، مقاومت چوب را در برابر پوسیدگی قارچی و آسیب حشرات افزایش دهند.

عامل پنهان پوسیدگی دندان و اضافه‌وزن در کودکان شیرخوار

والدین و مراقبان باید از استفاده از شیشه شیر برای خواباندن کودکان خودداری کنند. پژوهشی جدید نشان داده است که این روش نه‌تنها احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهد، بلکه می‌تواند باعث اضافه‌وزن در سال‌های اولیه کودکی شود.

فراز و فرود تولید علم در سالی که گذشت؛ جایگاه جهانی ایران و رقبا

سال ۱۴۰۳ نقطه عطفی برای علم در ایران بود؛ پس از سال‌ها رشد مداوم در اسکوپوس تعداد مقالات علمی کشور کاهش یافت و ما جایگاه اول منطقه را از دست دادیم.

استفاده آسیب‌زا از اینترنت برای فرار از «احساس شرم»

اینترنت به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی روزمره تبدیل شده است، اما در کنار مزایای فراوان، چالش‌هایی نیز به همراه دارد. یکی از این چالش‌ها، استفاده آسیب‌زا از اینترنت است که می‌تواند سلامت روان افراد را تحت تأثیر قرار دهد. پژوهش جدیدی به بررسی یکی از دلایل این رفتار، یعنی احساس شرم، پرداخته و نقش عوامل واسطه‌ای مانند تکانشگری را نیز مورد مطالعه قرار داده است.

۱۰ کشف بزرگ علمی که جهان را برای همیشه تغییر داد

جدول تناوبی، نظریه فرگشت، الکتریسیته، واکسن‌ها و موارد دیگر، مهم‌ترین دستاوردهای علمی بشر هستند که چهره دنیا و دیدگاه انسان به جهان را برای همیشه تغییر دادند.

ژاپنی‌ها دو معلول نخاعی را درمان کردند

یک روش درمانی موفقیت آمیز با بهره‌گیری از سلول‌های بنیادی، امید به درمان آسیب نخاعی را در سراسر جهان زنده کرده است.

اسلامی از قرار گرفتن ایران در جمع کشورهای برتر تولیدکننده رادیوداروها خبر داد

رییس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: در سالی که گذشت تمامی تلاش انجام گرفته در مجموعه صنعت هسته‌ای کشور در مسیر توسعه و بهره‌برداری هرچه بیشتر از سرفصل‌های گوناگون فناوری هسته‌ای، برای خدمت به مردم و تاثیرگذاری آن در جامعه معطوف بود.

ویتنام به اینترنت ماهواره ای استارلینک اجازه فعالیت داد

دولت ویتنام اعلام کرد به اسپیس ایکس اجازه می دهد سرویس اینترنت ماهواره ای استارلینک را به طور آزمایشی در این کشور راه اندازی کند.

قدرتمندترین موشک تاریخ ناسا سرپا شد

ناسا هسته موشک SLS را که قدرتمندترین موشک تاریخ ناسا است و قرار است برای ماموریت بازگشت به ماه موسوم به «آرتمیس ۲» استفاده شود، سرپا کرد.

روش نوین محققان دانشگاه تهران برای افزایش مقاومت زیستی چوب صنوبر

محققان دانشگاه تهران موفق شدند با استفاده از مواد محافظ سازگار با محیط زیست، مقاومت چوب را در برابر پوسیدگی قارچی و آسیب حشرات افزایش دهند.

اپل تاریخ برگزاری WWDC 2025 را اعلام کرد

شرکت اپل اعلام کرد که برگزاری کنفرانس WWDC 2025 را برای 9 تا 13 ژوئن برنامه‌ریزی کرده است که در آن انتظار می‌رود ظاهر جدیدی برای سیستم‌های عامل محصولات این شرکت رونمایی شود.

کنترل پاندمی‌های آینده با ساعت‌های هوشمند!

کنترل و پیشگیری از بیماری‌های مسری یکی از چالش‌های مهم سلامت عمومی است. بسیاری از بیماری‌ها، مانند آنفلوآنزا و کووید-۱۹، قبل از بروز علائم، بیشترین میزان سرایت را دارند. در چنین شرایطی، فرد مبتلا بدون آنکه متوجه باشد، ویروس را به دیگران منتقل می‌کند. حال، پژوهشگران به دنبال راهی هستند که بتواند ابتلا به بیماری را قبل از ظهور علائم را شناسایی و از گسترش آن جلوگیری کند.

افول حکمرانی سختگیرانه در هوش مصنوعی؛ خیزش گفتمان خوش‌بینانه

جریان هشداردهنده درباره هوش مصنوعی طی سال اخیر به شکل چشم‌گیری به حاشیه رانده شده و گفتمانی تازه، با رنگ و بوی عمل‌گرایی و خوش‌بینی فناورانه مطرح شد.

آیا امسال سال تاکسی‌های هوایی خواهد بود؟

با فرا رسیدن سال جدید، بسیاری از شرکت‌های فعال در  صنعت هوانوردی به دنبال نقطه عطف بزرگ بعدی برای پرواز پایدار هستند. اما آیا امسال سال تاکسی‌های پرنده خواهد بود؟ در این گزارش قصد داریم به بررسی پیشرفت‌ها و شکست‌ها در توسعه تاکسی‌های پرنده بپردازیم.

تولید نانوالیاف از گلوتن گندم برای رساندن داروی سرطان

سرطان سینه یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در جهان است که سالانه جان بسیاری را می‌گیرد. درمان‌های متداول مانند جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی معمولاً با عوارض جانبی متعددی همراه هستند. پژوهشگران در تلاش‌اند تا روش‌های جدیدی را برای رساندن دارو به بدن با کمترین آسیب ممکن توسعه دهند. در همین راستا، گروهی از محققان ایرانی با استفاده از نانوالیاف زیست‌تخریب‌پذیر تهیه شدن از گلوتن گندم، راهی نوین برای انتقال داروی ضدسرطان ارائه کرده‌اند.

«اسپیس‌ایکس» نوزدهمین سالگرد پرتاب خود را با پرتاب ماهواره جشن گرفت

شرکت «اسپیس‌ایکس»(SpaceX) که توسط ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد حال حاضر جهان تاسیس شده است، یک ماهواره جاسوسی سری ایالات متحده را در نوزدهمین سالگرد اولین پرتاب این شرکت به مدار زمین فرستاد.

ارمغان محاسبات کوانتومی برای توسعه صنعت هوافضا

صنعت هوافضا با ظهور محاسبات کوانتومی به دنیای جدیدی وارد می‌شود و طراحی هواپیماها و فضاپیماها در آینده نزدیک می‌تواند از توسعه روزافزون محاسبات کوانتومی بهره‌ ببرد.

«اپل واچ» دوربین‌دار می‌شود

طبق گزارش‌ها، ساعت‌های هوشمند شرکت اپل موسوم به «اپل واچ» با دوربین‌های داخلی برای پشتیبانی از ویژگی‌های هوش مصنوعی در دست ساخت هستند و احتمالا تا سال 2027 عرضه خواهند شد.

حسگر جدیدی که جلوی انفجار باتری را می‌گیرد

پژوهشگران «دانشگاه لیورپول» یک حسگر جدید ساخته‌اند که می‌تواند نشت گازهای خطرناک را در باتری‌های لیتیوم-یون پیش از آتش گرفتن یا انفجار آنها تشخیص دهد.

کوچک‌ترین نمایشگر LED جهان در چین ساخته شد

پژوهشگران چینی با ساختن نمایشگر LED که تنها ۹۰ نانومتر عرض دارد، به تراکم ۱۲۷ هزار پیکسل در اینچ دست یافتند.

ساخت ربات مایع که کار سلول‌های زنده را انجام می‌دهد

پژوهشگران کره جنوبی یک ربات مایع را با قابلیت تبدیل، جدایی و آزادانه ترکیب شدن مانند سلول‌های زنده ساخته‌اند.

۳ موشک ناسا برای یک آزمایش شفق قطبی پرتاب می‌شوند

ناسا قرار است ۳ موشک را از آلاسکا پرتاب کند تا یک آزمایش شفق قطبی را به نمایش بگذارد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

بلوک تبلیغ حذف شد

لطفا برای حمایت از ما مسدودکننده تبلیغات را غیرفعال کنید!