اخبار علم و فناوری | آخرین اخبار تکنولوژی
گسل برازجان مسبب احتمالی زلزله ۴.۶ امروز برازجان
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: احتمال میرود گسل مسبب زلزله امروز برازجان استان بوشهر با بزرگای ۴.۶، گسل برازجان باشد.
دیتا سنتر هوش مصنوعی ایران در شاهرود مستقر شد
شاهرود- رئیس کارگروه هوش مصنوعی کشور از استقرار دیتا سنترهای توسعه دهنده هوش مصنوعی در پارک علم و فناوری استان سمنان مستقر در شاهرود خبر داد.
همکاریهای علمی دو دانشگاه شریف و علوم پزشکی شهید بهشتی گسترش مییابد
تفاهمنامه همکاریهای علمی پژوهشی بین دانشگاههای علوم پزشکی شهیدبهشتی و صنعتی شریف منعقد شد.
نتایج نهمین فراخوان مشترک بنیاد ملی علم ایران و صندوق علمی مشترک راه ابریشم(SRSF) اعلام شد
در نهمین فراخوان مشترک بنیاد ملی علم ایران و صندوق علمی مشترک راه ابریشم(SRSF) در نهایت شش طرح پذیرفته شدند.
گامی بزرگ در تشخیص آلزایمر، تنها با یک قطره خون
تشخیص بیماری آلزایمر با آزمایشی ساده که تنها به قطرهای خون نیاز دارد، میتواند در آینده نزدیک برای بسیاری از افراد در سراسر جهان ممکن شود. این روش نوآورانه، نیاز به تجهیزات پیچیده را کاهش میدهد و راه را برای تشخیص زودهنگام این بیماری هموار میسازد.
نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکههای اجتماعی
دولت استرالیا لایحهای با هدف ممنوعیت شبکه های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال به پارلمان ارائه کرد که شامل جریمه ای تا ۳۲ میلیون دلار آمریکا برای پلتفرمهایی است که آن را نقض کنند.
حضور ایلان ماسک در تماس تلفنی ترامپ با مدیر عامل گوگل!
گفته میشود ایلان ماسک به ندرت دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا را ترک میکند و دائما در خانه این جمهوریخواه در فلوریدا حضور دارد. به طوری که وقتی ساندار پیچای(Sundar Pichai)، مدیر عامل گوگل با دونالد ترامپ تماس گرفته است، ایلان ماسک نیز به تماس پیوسته است.
مدت زمان حافظه گربه چقدر است؟
گربه، حیوان خانگی محبوب بسیاری از انسانها، به گفته برخی حافظه بهتری نسبت به سگ دارد. اما آیا این گفته حقیقت دارد؟
رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از پیشرفتهای کمسابقه در افزایش ضریب نفوذ خدمات سیار، پهنباند و توسعه شبکه فیبرنوری خبر داد.
اثر مشابه «بربرین» استخراج شده از زرشک با قرص متفورمین
مطالعات محققان کشور که در مجله آلکاس (2024) منتشر شده است، نشان میدهد ماده استخراج شده از گیاهانی چون زرشک به نام بربرین علاوه بر آنکه بر کاهش وزن مؤثر است، عملکردی مشابه داروی متفورمین در کاهش سطح گلوکز ناشتا و تنظیم انسولین دارد.
پرواز ششم «استارشیپ» بیبازگشت بود/استخراج آب از هوا بدون مصرف انرژی
دنیای علم و فناوری امروز، ۳۰ آبان شاهد رخدادهای جالبی بود که این خبر به اختصار به آنها پرداخته است.
حمایت بنیاد ملی علم از طرحهای پژوهشی و رسالههای مرتبط با فلسطین
بنیاد ملی علم ایران در فراخوانی با عنوان «مسئله فلسطین: دیروز و امروز و فردا» که از ۳۰ آبان ماه تا ۱۵ بهمن ماه ادامه دارد، از طرحهای پژوهشی و پسادکتری و رسالههای دکتری حمایت میکند.
نشست هماندیشی سازمان برنامه و بودجه با مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
نشست هماندیشی سازمان برنامه و بودجه کشور با مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در جهت ارتقاء سطح همکاریهای طرفین در محل مرکز تحقیقات راه برگزار شد.
حمایت بنیاد ملی علم از طرحهای پژوهشی و رسالههای مرتبط با فلسطین
بنیاد ملی علم ایران طی فراخوانی با عنوان «مسئله فلسطین: دیروز و امروز و فردا» که از ۳۰ آبان ماه تا ۱۵ بهمن ماه ادامه دارد، از طرحهای پژوهشی و پسادکتری و رسالههای دکتری حمایت میکند.
پیامی از دشمنی ناشناخته؛ «تو لکه ننگ این جهانی، لطفاً بمیر»
چتباتهای هوش مصنوعی به جزئی از زندگی روزمره ما تبدیل شدهاند. اما گاهی این فناوری که برای کمک طراحی شده، به طور غیرمنتظرهای ممکن است به کابوس تبدیل شود و زندگی کاربر خود را تهدید کند.
کریستالی که از هوا آب می گیرد
محققان دانشگاه جیلین چین، آزمایشگاه مواد هوشمند NYU ابوظبی و مرکز مواد مهندسی هوشمند، ماده کریستالی جدیدی را ابداع کرده اند که می تواند بدون نیاز به انرژی آب را از مه هوا جمع آوری کند.
یک ایرانی، مدیر مالی شبکه اجتماعی «ایکس» ایلان ماسک شد
شرکت ایکس ایلان ماسک، محمودرضا بانکی را به عنوان مدیر ارشد مالی یکی از بزرگترین پلتفرمهای رسانه اجتماعی یعنی توییتر سابق و ایکس کنونی انتخاب کرده است. این در حالی است که ایلان ماسک، مالک میلیاردر «ایکس» تمرکز خود را به سمت نقشی با هدف کارآمدتر کردن دولت تغییر داده است.
یک ایرانی مدیر ارشد مالی ایکس شد
محمودرضا بانکی مدیر ارشد سابق پلتفرم پخش محتوای «توبی» به عنوان مدیر ارشد امور مالی ایکس استخدام شده است.
دستاوردهای هیأت اعزامی دانشگاه تهران به پکن
شرکت در کنگره جهانی زبان چینی، امضای تفاهمنامه با دانشگاه یوننان چین و برگزاری نشست چندجانبه با دانشگاههای جنوب شرق آسیا، از دستاوردهای هیأت دانشگاه تهران در سفر به پکن بود.
تشکیل تیمهای کوچک علمی برای تمرکز بر روی کلان برنامههای علمی
رئیس فرهنگستان علوم افزایش امید و خلاقیت در جوانان؛ کلید پیشرفت علمی کشور را دانست و گفت: پیشنهاد میکنم که تیمهای کوچکتری تشکیل شود تا بر روی کلانروندهای علم و فناوری تمرکز و آنها را تحلیل کنند.
ساخت ژنوسنسور تشخیص عفونت گوارشی در مرکز بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران
پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به ساخت و طراحی ژنوسنسور الکتروشیمیایی برای شناسایی سویههای مختلف باکتری «سیدیفیسیل» با حساسیت بالا شدند.
فراخوان شناسایی ظرفیتهای فعال کشور در حوزه هوش مصنوعی
معاون سیاستگذاری و اعتبار بخشی سازمان فناوری اطلاعات از انتشار فراخوانی به منظور شناسایی ظرفیتهای فعال کشور در حوزه هوش مصنوعی خبر داد.
استارلینک بازارش را به رقیب چینی باخت
چین قصد دارد بازار اینترنت ماهواره ای بزرگترین اقتصاد آمریکای جنوبی را تصاحب کند و برای این منظور رقیب چینی استارلینک قراردادی برای فراهم کردن این سرویس در کشور برزیل امضا کرده است.
آمار پژوهشگران پر استناد ایران کاهشی ماند
بر اساس آخرین آمار اعلامشده از سوی موسسه «کلاریویت»، تعداد پژوهشگران پر استناد ایران به ۳ نفر رسیده و در طول ۳ سال این میزان کاهش ۶ برابری داشته است.
ساخت ژنوسنسور تشخیص عفونت گوارشی توسط محققان کشور
پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به ساخت و طراحی ژنوسنسور الکتروشیمیایی برای شناسایی سویههای مختلف باکتری «سیدیفیسیل» با حساسیت بالا شدند.
نیازمند تشکیل «شبکه زخم» کشوری هستیم
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران گفت: نیازمند این هستیم که مراکز درمان زخم استانداردسازی شده و شبکه زخم کشوری برای ارتباط موثرتر مراکز تشکیل شود.
تهیه یک نوشیدنی سالم با بزاق و لانه پرنده!
دانشمندان نوشیدنی جدیدی برای سلامتی ساختهاند که ترکیبی از یک ماده غیرمنتظره یعنی لانه پرنده با کاکائو و سویا است و میتواند دستاورد بعدی در تولید نوشیدنیهای کاربردی باشد. البته پیش از آن که در اسموتی صبحگاهی خود شاخهها و برگها را تصور کنید باید بدانید که این لانه، مشابه آن چه در حیاط خلوت خود میبینید، نیست.
هوش مصنوعی عود کردن بیماریهای ریوی را پیش بینی میکند
براساس پژوهشی جدید، تحلیل نمونه ادرار با کمک هوش مصنوعی می تواند زمان عود کردن بیماری های مزمن ریه را تا ۷ روز زودتر از ظهور علائم آنها ردیابی کند.
فراخوان دومین جشنواره ملی ساخت نماهنگهای فضایی منتشر شد
فراخوان دومین جشنواره ملی ساخت نماهنگهای فضایی از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با همکاری سازمان فضایی ایران، منتشر شد.
مدیرعامل ایرانسل: از پروژههای ملی هوشمصنوعی حمایت میکنیم
جلسه هماندیشی مدیرعامل ایرانسل و جمعی از فعالان آموزش هوش مصنوعی برگزار شد.
راهاندازی بزرگترین مرکز گرانش مصنوعی جهان در چین
چین پیشرفتهترین تاسیسات گرانش مصنوعی جهان را راهاندازی میکند.
اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای اجرای دو طرح حمایتی وزوایی و احمدی روشن
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان از اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای اجرای دو طرح کلیدی «شهید احمدی روشن» و «شهید وزوایی» خبر داد.
برگزاری رویداد تبادل فناوری نفت، گاز و پتروشیمی
صندوق نوآوری و شکوفایی با همکاری گروه توسعه انرژی تدبیر، رویداد تبادل فناوری نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی را در دی ماه جاری برگزار میکند.
اجرای طرح ملی جایزه سرآمدان نوآوری در بخش معدن و صنایع معدنی
رئیس دانشکده مدیریت,علم وفناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیراز معرفی جایزه ملی سرآمدان نوآوری در بخش معدن و صنایع معدنی خبر داد و گفت: این جایزه در بهمن ماه جاری رونمایی می شود.
اعلام فراخوان اعطای تسهیلات اشتغالزایی به دانشبنیانها
با هدف اجرای تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، معاونت علمی نسبت به دریافت و ارزیابی طرح های فناورانه متقاضیان اخذ تسهیلات سرمایه ثابت/درگردش در دو بخش استانی و ملی اقدام می کند.
حمایت از ۲۴۰ هسته علمی با محوریت اساتید و دانشجویان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان از اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای اجرای دو طرح کلیدی «شهید احمدی روشن» و «شهید وزوایی» خبر داد.
ضریبتأثیر و چارک بندی نشریات علمی نمایه شده اعلام شد
ضریبتأثیر و چارک بندی سال ۱۴۰۲ نشریات نمایه شده در ISC اعلام شد.
ثبت جهانی فعالیتهای کانون پرورش فکری
فعالیتهای مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در هفته جهانی فضا، از سوی سازمان فضایی ایران در سایت هفته جهانی فضا «World Space Week» ثبت جهانی شد.
استخراج آب از هوا بدون مصرف انرژی ممکن شد!
دانشمندان دانشگاه نیویورک ابوظبی بلورهایی برای استخراج آب از هوا بدون استفاده از انرژی ایجاد کردند.
ترامپ شاهد ششمین پرتاب استارشیپ همراه یک موز به آسمان شد
اسپیس ایکس برای ششمین بار موشک استارشیپ را به طور آزمایشی به مدار زمین فرستاد اما نتوانست هنگام بازگشت آن را با بازوی رباتیک کنترل کند. دونالد ترامپ نیز در این رویداد حضور داشت.
آیفون های وارد شده به زودی رجیستر می شوند
رئیس سازمان توسعه تجارت از رجیستر تمام آیفون های وارد شده تاکنون نهایتا تا ۱۰ روز آینده با پرداخت حقوق گمرکی مصوب خبر داد.
اعزام استاد دانشگاه تربیت مدرس به هفتمین جایزه نوآوران جوان بریکس
حمید رضا بقائی، عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تربیت مدرس به دعوت از معاونت علمی ریاست جمهوری برای ایراد دو سخنرانی در نهمین نشست دانشمندان جوان و هفتمین جایزه نوآوران جوان بریکس در کشور روسیه شرکت خواهد کرد.
فراخوان ارسال مقاله به نخستین همایش ملی «تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران»
دبیر اجرایی نخستین همایش ملی «تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران»، از اعلام فراخوان ارسال مقاله به دبیرخانه این همایش خبر داد و گفت: اساتید، دانشجویان دکترا و افراد فعال در این حوزه تا ۱۰ دیماه مهلت دارند تا با مراجعه به سایت همایش به نشانی csr.jahat.ir چکیده مقالات علمی خود را به دبیرخانه همایش ارسال کنند.
مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران
همراه اول امروز با برگزاری مانوری عملیاتی روی شبکه یکی از دورترین استانهای کشور از پایتخت، توانمندی خود را برای مدیریت بحرانها به نمایش گذاشت.
چهارمین «گزارش پایداری» ایرانسل منتشر شد
ایرانسل گزارش پایداری سال ۱۴۰۲ خود را منتشر کرد.
دستور رئیس جمهور درباره سازمان هوش مصنوعی به معاونت علمی
رئیس جمهورماده واحده اصلاح تبصره ذیل مصوبه ماده واحده تشکیل شورای ملی راهبری و تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی را برای اجرا ابلاغ کرد.
ماده واحده «اصلاح مصوبه ماده واحده تشکیل شورای ملی راهبری و تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی» ابلاغ شد
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ماده واحده «اصلاح تبصره ذیل مصوبه ماده واحده تشکیل شورای ملی راهبری و تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی» که در جلسه ۹۰۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی بهتصویب رسیده است، را برای اجرا ابلاغ کرد.
هوش مصنوعی گوگل عادتهای کاربر را به خاطر می سپرد
آپدیت جدید هوش مصنوعی «جمینی ادونسد» گوگل به کاربران اجازه می دهد علایق و ترجیحات خود را مشخص کنند تا سرویس هوش مصنوعی شخصی سازی شده تری دریافت کنند.
انتشار مقاله استاد دانشگاه صنعتی شریف در مجله معتبر Journal of Materials Chemistry A
مقاله سعید شاهرخیان عضو هیئت علمی دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف و تیم تحقیقاتی همراهش، در مجله معتبر Journal of Materials Chemistry A منتشر شد.
راه یابی ۴تیم به مرحله ساخت مدل مهندسی ماهواره مکعبی U۳
پژوهشگاه فضایی ایران به کمک دانشگاه صنعتی شریف با هدف ترویج صنعت فضایی و تربیت نیروی متخصص در محافل علمی و دانشگاهی کشور اقدام به برگزاری مسابقه چالشی ماهواره مکعبی «کیوبست» کرد.
رویداد پایانی مسابقات هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر برگزار میشود
رویداد پایانی هشتمین دوره مسابقات هوش مصنوعی امیرکبیر با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، روز چهارشنبه، ۷ آذر ماه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار میشود.
کتاب «هنر زیستن با رنج» بررسی میشود
معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران در پنجمین دوره طرح ملی فصل سخن، کتاب «هنر زیستن با رنج» با رویکرد روانشناسی فلسفی تألیف علی دژاکام را با حضور کارشناسان تحلیل و بررسی میکند.
تراشههای تقلبی با یک ابزار نانویی قابل شناسایی میشوند
یک روش جدید برای تشخیص تقلب ارائه شده که به سازندگان و کاربران جهانی تراشه کمک کند تا از خطرات ناشی از افزایش تراشههای تقلبی بازار فرار کنند.
تحقیقات جدید درباره اثرات اینترنت بر افراد بالای ۵۰ سال
امروزه فناوری به بخشی جداییناپذیر از زندگی انسان تبدیل شده است و نقش آن در بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. اما آیا اینترنت میتواند بهطور خاص در بهبود سلامت روان افراد مسن تأثیر داشته باشد؟
چراغ سبز FDA برای توسعه نانوواکسن ضدآنفلوانزا
شرکت ارکتوروس تراپیوتیکس (Arcturus Therapeutics) برای شروع کارآزمایی بالینی روی واکسن آنفلوآنزای H۵N۱ مجوز FDA آمریکا را دریافت کرد.
آژانس خبری هندی شاکی اوپن ای آی شد
آژانس خبریANI هندوستان از اوپن ای آی شکایت و این شرکت را به استفاده بدون اجازه از محتوای تولیدی اش برای آموزش چت بات هوش مصنوعی متهم کرده است.
هوش مصنوعی دستیار رادیولوژیست ها می شود
براساس تحقیقی جدید، پژوهشگران می توانند به مدل های هوش مصنوعی بیاموزند بین تومورهای مغزی و بافت سالم تمایز قائل شوند.
سلولهای چربی خاطره چاقی را به یاد میآورند!
تحقیقات نشان میدهد که حتی پس از کاهش وزن شدید، سلولهای چربی بدن «خاطره» چاقی را با خود حمل میکنند و این یافته ممکن است به توضیح اینکه چرا پس از یک برنامه کاهش وزن، حفظ لاغری میتواند سخت باشد، کمک کند.
ابزار جدید محققان برای سریع و کاربردیتر شدن سگهای رباتیک
محققان بر اساس نوسانات طبیعی شش الگوی حرکتی با انرژی کارآمد را برای سگ رباتیک برت(BERT) پیدا کردند که شامل راه رفتن، یورتمه رفتن و پریدن میشود.
از قدرتمندترین ابررایانه جهان تا مار رباتیکی برای نجات زیر آوارماندگان
دنیای علم و فناوری امروز در آخرین روزهای پایانی آبان ماه ۱۴۰۳ حاوی اخبار مختلفی بود که در این بسته خبری به طور خلاصه آنها را از نظر میگذرانیم.
از چهارپایان تا رباتهای هوشمند: انقلابی در فناوری حرکت
پژوهشگران دانشگاه فنی مونیخ با الهام از حرکات طبیعی حیوانات چهارپا موفق به طراحی رباتی شدهاند که با بهرهگیری از دینامیک درونی، حرکاتی کارآمد و بهینه انجام میدهد.
از چهارپایان تا رباتهای هوشمند: انقلابی در فناوری حرکت
پژوهشگران دانشگاه فنی مونیخ با الهام از حرکات طبیعی حیوانات چهارپا موفق به طراحی رباتی شدهاند که با بهرهگیری از دینامیک درونی، حرکاتی کارآمد و بهینه انجام میدهد.
زمینلرزه عنبرآباد کرمان خسارت نداشت
طبق اعلام مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان، زلزله عنبرآباد هیچ خسارتی نداشته است.
بیتاللهی، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه آب و فرونشست شد
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه آب و فرونشست زمین منصوب شد.
زلزله ۴.۲ عنبرآباد کرمان را لرزاند
زلزلهای به بزرگای ۴.۲ عصر امروز حوالی عنبرآباد واقع در استان کرمان را لرزاند.
سمزدایی شیر از آفلاتوکسین با «باکتریهای پروبیوتیک»
آفلاتوکسینها، سمومی مضر هستند که در برخی مواد غذایی از جمله شیر یافت میشوند و میتوانند سلامت انسان را به خطر بیندازند. پژوهشگران در مطالعهای جدید، اثر نوعی باکتری مفید را برای کاهش این سم در شیر بررسی کردهاند.
کمک استارلینک به پرواز هواپیماهای مافوق صوت
اینترنت ماهوارهای استارلینک(Starlink) به هواپیماهای مافوق صوت کمک میکند تا پرواز کنند، اما چگونه؟
نصب و راهاندازی آزمایشی شبکه پرتابل پایش مخاطرات زمینشناختی شهر تهران
دبیر کمیته مخاطرات زمینشناختی شهر تهران از نصب و راهاندازی آزمایشی شبکه پرتابل پایش مخاطرات زمینشناختی در پایگاه مدیریت بحران منطقه 18 یافت آباد تهران خبر داد.
یک حالت کوانتومی جدید برای استخراج اطلاعات کوانتومی کشف شد
پژوهشگران کره جنوبی یک حالت کوانتومی جدید را از طریق تعامل نور و ماده کشف کردهاند که میتواند عصر جدیدی را برای رایانههای کوانتومی آغاز کند.
رئیس بنیاد نخبگان استان قم منصوب شد
طی حکمی از سوی حسین افشین رئیس بنیاد ملی نخبگان، رئیس بنیاد نخبگان استان قم منصوب شد.
فراخوان برنامه تابستانه دانشمندان جوان در سال ۲۰۲۵
مؤسسه بینالمللی تحلیل سامانههای کاربردی (یاسا) از اول ژوئن تا پایان آگوست هر ساله میزبان ۵۰ دانشجوی دکترا از کشورهای مختلف جهان است. در این برنامه دانشجویان دکترای برگزیده به اجرای پروژه علمی مرتبط با زمینههای تحقیقاتی یاسا میپردازند.
کسب مدال طلای المپیاد بینالمللی نانو توسط دانشمندان ایرانی
تیم ملی کشورمان در دومین المپیاد بین المللی دانشجویی نانو فناوری مالزی ۲۰۲۴ موفق به کسب مدال طلای این المپیاد و نیز کسب عنوان برترین تیم شد.
«ال کاپیتان» قدرتمندترین ابررایانه جهان شد
ابررایانه «ال کاپیتان»(El Capitan) با قدرت انجام ۱.۷۴۲ اگزافلاپس یا ۱.۷۴۲ کوئینتیلیون محاسبه در هر ثانیه، قدرتمندترین ابررایانه جهان نام گرفت.
کسب جایزه ایران نانو ۱۴۰۳ با تولید صنعتی ابرباتریهای اسید-سرب
تیم استارتاپی دانشگاه صنعتی امیرکبیر به دانش فنی ساخت ابرباتریهای اسید-سرب دست یافتند و توانستند جایزه ایران نانو ۱۴۰۳ را دریافت کنند.
نخستین انتقال اتمها از طریق تونلزنی کوانتومی محقق شد
مجموعهای از انبرکها یا موچینهای نوری به دانشمندان کمک کردند تا اتمها را برای اولین بار از طریق تونلزنی کوانتومی از مکانی به مکان دیگر منتقل کنند.
امیدی تازه برای محافظت از کلیهها در «بیماران دیابتی»
دارویی که برای درمان دیابت نوع ۲ تجویز میشود، اکنون امیدهایی را برای حفظ سلامت کلیهها نیز به همراه دارد. این دارو که عملکردی متفاوت دارد، به کاهش قند خون و احتمالاً بهبود اکسیژنرسانی به کلیهها کمک میکند.
ساخت مار رباتیک «روبوآ» برای نجات زیر آوار ماندگان
ربات روبوآ(RoBoa) با بدن نرم و شکل مارگونه خود میتواند راه خود را از میان ساختمانهای فروریخته برای جستجوی بازماندگان پیدا کند.
چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟
درک اینکه نورونهای انسان چگونه با انرژی مورد نیاز یک مغز بزرگ و فعال کنار میآیند، میتواند روزنههای جدیدی را برای درمان اختلالات عصبی باز کند.
یک ربات جدید برای همکاری با انسان ساخته شد
ربات جدیدی که برای همکاری با انسان طراحی شده است، مراحل آزمایشی را میگذراند تا برای تولید گسترده آماده شود.
از تنزل رتبه ایران در حکمرانی هوش مصنوعی تا ابداع اولین کیوبیت مکانیکی روی یاقوت کبود
دنیای علم و فناوری امروز دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ حاوی اخبار مختلفی بود که در این بسته خبری به طور خلاصه آنها را از نظر میگذرانیم.
هشدار کاهش منابع آب شیرین در زمین
بر اساس جدیدترین مطالعات سازمان فضایی ناسا، قارههای زمین وارد دورهای بلندمدت از خشکی و کمآبی شدهاند. یکی از چالشهای پیش رو این است که در آینده سطح آبهای شیرین زمین افزایش مییابد یا همچنان رو به کاهش خواهد داد.
کمک هزینه تشویقی ستاد علوم شناختی برای ارائه مقاله در کنگرههای خارجی
ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی با اعطای کمک هزینه ثبت نام به اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری از ارائه مقاله در کنگرههای منتخب این حوزه حمایت میکند.
کمک هزینه تشویقی ستاد علوم شناختی برای ارائه مقاله در کنگرههای خارجی
ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی با اعطای کمک هزینه ثبت نام به اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری از ارائه مقاله در کنگرههای منتخب این حوزه حمایت میکند.
دریاچه ارومیه تا سال ۲۰۳۰ خشک نمیشود
محققان دانشگاه تهران، روی تغییرات مکانی و زمانی مساحت آبی دریاچه ارومیه را تا سال ۲۰۳۰ به تفکیک فصول مختلف پیشبینی و ترسیم کردند.
از کارواش بدون لمس تا آزمون ریسک پذیری برای کودکان
در نمایشگاه رویداد«شب علم» از کارواش بدون لمس تا آزمون ریسک پذیری برای کودکان رونمایی شد.
جزئیات یازدهمین دوره مسابقه ملی دانشآموزی «دانش مغز» اعلام شد
یازدهمین دوره مسابقه ملی دانشآموزی «دانش مغز» با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی برگزار میشود.
بومیسازی «ساعت اتمی» برای اندازهگیری زمان با دقت صدم نانوثانیه
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با حمایت ستاد هوش مصنوعی، لیزر و کوانتوم برای اولین بار در کشور موفق به بومیسازی ساعت اتمی شده است.
شواهدی از یک شهر تاریخی در شمال غرب ایران پیدا شد
در جریان کاوشهای گروه باستانشناسی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آثاری از شهر تاریخی «خونج» در آذربایجان شرقی کشف شد. «خونج» دروازه ورود به آذربایجان و محل تلاقی جاده ابریشم بوده است.
مهندس ایرانی به دلیل همکاری«گوگل» با رژیم صهیونیستی از این شرکت استعفا داد
«علیرضا ذاکری» مهندسی ایرانی که در شرکت «گوگل» مشغول به کار بود، در حساب لینکدین خود اعلام کرد به دلیل همکاری گوگل در پروژه رایانش ابری رژیم صهیونیستی، از کار کردن در این شرکت استعفا داده است.
همکاری دانشگاه محقق اردبیلی و پژوهشکده انرژیهای پایدار اوج
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه محقق اردبیلی از همکاری این دانشگاه و پژوهشکده انرژیهای پایدار اوج خبر داد.
برپایی نمایشگاه جهادگران علمی مازندران در ۴ و ۵ آذرماه
مسئول سازمان بسیج علمی و پژوهشی مازندران، از برپایی نمایشگاه جهادگران علمی مازندران در روزهای چهارم و پنجم آذرماه خبر داد.
اولین کیوبیت مکانیکی روی بلور یاقوت کبود ایجاد شد
اولین کیوبیت مکانیکی که بر روی کریستال یاقوت کبود براق ایجاد شده، با طول عمر و پایستگی باورنکردنی ۲۰۰ میکروثانیهای، قابلیتهای دو برابری نسبت به یک کیوبیت ابررسانا را از خود نشان داده است.
خشک شدن دریاچه ارومیه به دلیل سیاستهای غلط
عضو کمیسیون صنایع و معادن در مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس آنالیزهای رسوبشناسی از ۱۲ هزار سال پیش تاکنون خشکشدگی به معنای آنچه امروز در دریاچه ارومیه رخ داده، وجود نداشته و متاسفانه این دریاچه به دلیل سیاستهای غلط خشک شده است.
هوش مصنوعی و ریزپرندهها؛ انقلابی در فناوریهای پیشرفته
هوش مصنوعی با بهینهسازی عملکرد ریزپرندهها، انقلابی در فناوریهای پیشرفته ایجاد کرده و کاربردهای گستردهای در کشاورزی، امداد و نجات و نظارت محیطی یافته است.
خونریزی داخلی، رهاورد مصرف مسکنهای رایج با داروهای ضدانعقاد
افرادی که برای پیشگیری یا درمان لختههای خونی در رگهای خود از داروهای ضدانعقاد استفاده میکنند، ممکن است ناآگاهانه و با انتخاب نادرست مسکن، سلامتی خود را در معرض خطر قرار دهند. نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهند که ترکیب برخی مسکنها با داروهای رقیقکننده خون، میتواند خطر خونریزی داخلی را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
ابداع یک جلیقه رباتیک برای تسهیل پیادهروی سالمندان
یک لباس رباتیک قادر است راه رفتن و دویدن را با مصرف انرژی کمتر برای سالمندان آسانتر کند.
کشف نقطه ضعف مقاومت آنتیبیوتیکی/ رکوردشکنی موشک دانشجویان آمریکایی
در آخرین یکشنبه آبان ماه، در سرویس علم و فناوری ایسنا میزبان اخبار گوناگونی در بخشهایی همچون فضا، فناوری، هوش مصنوعی، دانشبنیان و نانو بودهایم که قصد داریم در اینجا نگاهی به خلاصهای از این اخبار بیندازیم.
دستیابی ایران به فناوری اکتشاف در عمق ۲۰۰۰ متری دریا
رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی گفت: دستگاهی برای اکتشاف در عمق ۲۱۲۰ متری در دریا ساختیم که این فناوری فقط در اختیار ۱۴ کشور دنیاست.
ابداع یک گرمکن مقاوم در برابر آب و سلاح سرد
یک ژاکت سبک وزن که به تازگی ساخته شده است، ضد آب و ضد سلاح سرد بوده و در ساخت آن از طراحی مبتکرانه فیبر کربن استفاده شده است.
دانشگاه صنعتی اصفهان، پنجمین دانشگاه برتر ایران
رتبهبندی جهانی کیو اس(QS) فهرست ۹۸۴ دانشگاه آسیایی را برای سال ۲۰۲۵ منتشر کرد. بر اساس این گزارش، دانشگاه صنعتی اصفهان در جایگاه ۱۹۷ این نظام رتبهبندی معتبر جهان در آسیا، پنجمین دانشگاه برتر و چهارمین دانشگاه صنعتی ایران قرار دارد.
وظیفه خود میدانیم که صدای دانش آموزان و دانشجویان محروم از تحصیل باشیم
رییس فرهنگستان علوم طی پیامی تاکید کرد: بر خود وظیفه میدانیم که صدای محرومان از تحصیل و حق دانشآموزان و دانشجویان در سراسر جهان باشیم. صلح پایدار و توسعه تنها زمانی محقق خواهد شد که دانش، بهعنوان یکی از حقوق بنیادین بشر، بدون تبعیض و در هر شرایطی در دسترس همه مردم قرار گیرد.
موشک دانشجویان آمریکایی رکوردشکنی کرد
دانشجویان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی با پرتاب یک موشک به ارتفاعات بالا، رکورد جهانی را به نام خود ثبت کردند.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تهران منصوب شد
سرپرست دانشگاه تهران طی حکمی منوچهر مرادی سبزوار را به عنوان سرپرست معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه تهران معرفی کرد.
ارتش آمریکا یک فناوری ضد پهپادی جدید آزمایش کرد
ارتش ایالات متحده در حال آزمایش یک سیستم جدید ضد پهپاد به نام Teledyne Cerberus XL است که میتواند تا ۵۰۰ هدف را به طور همزمان شناسایی کند.
تولید ۳۱۸ محصول در حوزه امنیت غذایی توسط محققان دانشگاه آزاد اردبیل
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل از اجرای سه طرح برای تولید ۳۱۸ محصول در حوزه امنیت غذایی در این واحد دانشگاهی خبر داد.
نخبگان علمی نسبت به مسائل جامعه احساس مسئولیت داشته باشند
قائم مقام رئیس دانشگاه محقق اردبیلی گفت: نخبگان علمی نسبت به مسائل جامعه احساس مسئولیت داشته باشند.
بررسی روند تحول مسائل و مشکلات مرتبط با گسست نسلی در ایران در فیلمهای ۴۰ سال گذشته
در چارچوب سلسله نشستهای ارائه یافتههای طرحهای پژوهشی، نشست تخصصی «روند تحول مسائل و مشکلات مرتبط با گسست نسلی در ایران در فیلمهای ۴۰ سال گذشته» توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی در محل پژوهشگاه برگزار میشود.
روشهای طبیعی برای رفع مشکلات گوارشی بعد از سزارین
برخی از بانوان بعد از زایمان سزارین با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم میکنند. به دلیل شیوع این مشکل، پژوهشی برای بررسی تأثیر روشهای غیر دارویی در کاهش این عوارض انجام شده است.
افزایش خوددرمانی با آنتیبیوتیکها در فصل زمستان
دانشیار گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: با شروع فصل زمستان و افزایش بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی، میزان استفاده از آنتیبیوتیکها به صورت خوددرمانی افزایش خواهد یافت، قسمت عمده مصرف آنتیبیوتیکها در حوزه بیماریهای تنفسی به شکل بیرویه و غیرمنطقی است.
تبلیغات دروغین درمان اعتیاد با یک قرص در فضای مجازی/ بروملین، پروتئین مؤثر در ترمیم زخمها
دانشیار علوم اعصاب و عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه شهید بهشتی تبلیغات صورت گرفته در خصوص درمان بیماری اعتیاد با یک قرص را غیرواقعی دانست و گفت: در خصوص بحث اعتیاد به عنوان چالشی جهانی تحقیقات و مطالعاتی در آزمایشگاه ما صورت گرفته و تحقیقات بر روی داروهایی که ماهیت اعتیادآوری دارند، در حال انجام است.
در مورد یکی از انقلابیترین فناوریهای آینده چه میدانید؟
فرقی نمیکند وارد شدن به ماتریکس باشد یا تبدیل شدن به یک شخصیت آواتاری، اتصال مغزها به رایانه یک موضوع علمی-تخیلی است که هرگز فکر نمیکردیم به واقعیت تبدیل شود. اما بهطور فزایندهای، رابطهای مغز و رایانه به حوزهای جدی برای مطالعه در آزمایشگاههای تحقیقاتی تبدیل شدهاند و تحقیقات به سرعت به سمت آزمایشهای انسانی واقعی حرکت میکند.
ربات تعمیرکار برای سرویسدهی به ماهوارهها به مدار میرود
یک ربات مکانیک که توسط ایالات متحده توسعه یافته است، برای تعمیر ماهوارههایی کاربرد دارد که در مدار زمینهمگام(Geosynchronous) و در فاصله تقریبا ۲۲ هزار مایلی(حدود ۳۵ هزار کیلومتری) بالاتر از سطح زمین قرار دارند.
آزمایش خون خانگی با کمک یک تراشه
استارتآپ «سیفاکس هلث» که توسط دو پژوهشگر سابق دانشگاه «امآیتی» تأسیس شده، یک تراشه فوتونیک یکپارچه را برای آزمایش خون خانگی با کیفیت بالا ابداع کرده است.
پنجرهای که هوای داخل را تا ۲۲ درجه سانتیگراد خنک میکند
یک پوشش جدید پنجره میتواند گرما را به حدی منعکس کند که تا ۲۲ درجه سانتیگراد فضای داخلی را خنک کند.
سفر یک ربات انساننما به ماه در ماموریت «چانگای۸» چین
یک ماموریت چینی برای آزمایش فناوریهای استفاده از منابع در قطب جنوبی ماه در حال توسعه است و ممکن است یک ربات انساننما نیز همراه با آن به ماه سفر کند.
توقف رشد باکتریهای بیماریزا با تولید نوع خاصی از نانوذرات سلنیوم زیستی
محققان دانشکده زیستشناسی دانشگاه تهران توانستند با استفاده از نانوذرات سلنیوم، رشد باکتریها و قارچهای بیماریزا را متوقف کنند.
دانشمندان خون را به مواد ترمیمکننده استخوان تبدیل کردند
دانشمندان انگلیسی با تبدیل خون به مواد ترمیمکننده سعی دارند راه را برای ساخت محصولات شخصیسازیشده با فناوری چاپ سهبعدی هموار کنند.
چین هم به فناوری ذوب پهپادها از راه دور دست یافت
چین یک سلاح مایکروویو جدید ساخته است که میتواند پهپادها یا هواپیماهای بدون سرنشین دشمن را در کمتر از یک ثانیه از فاصله بیش از ۳ کیلومتری ذوب و ساقط کند.
ویدئویی از شباهت جالب بین حرکات یک ربات و یک سوسک
رباتهایی که با الهام از سوسکهای سرگینغلتان مدلسازی شدهاند، از نبوغ طبیعی این موجودات برای غلتاندن محموله و صرفهجویی در فضای اطراف استفاده میکنند.
اعلام فراخوان انتخاب پژوهشگر در حوزه امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات
قائممقام انجمن رمز ایران از برگزاری اولین فراخوان انتخاب پژوهشگر جوان برگزیده در حوزه رمزشناسی و امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات (افتا) خبر داد.