اخبار

اخبار علم و فناوری | آخرین اخبار تکنولوژی

ابتکار دانشگاه «ام‌آی‌تی» برای افزایش ایمنی سیستم‌های رباتیک

روش جدید دانشگاه «ام‌آی‌تی» می‌تواند ایمنی سیستم‌های رباتیک از جمله پهپادها، ربات‌های انبار و خودروهای خودران را بهبود ببخشد.

سرپرست پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله منصوب شد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور حکمی «کامبد امینی حسینی» را به عنوان سرپرست پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله منصوب کرد.

سرپرست پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله منصوب شد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور حکمی، دکتر کامبد امینی حسینی را به عنوان «سرپرست پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله» منصوب کرد.

سرپرست پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله منصوب شد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور حکمی، دکتر کامبد امینی حسینی را به عنوان «سرپرست پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله» منصوب کرد.

عرضه جدیدترین مدل هوش مصنوعی «اُپن‌ای‌آی»/دانشگاه کاردیف پول دارد؛ اما خرج نمی‌کند!

سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا در روز شنبه، ۱۳ بهمن ماه به حوزه‌های مختلفی همچون دانش‌بنیان‌ها، علم، پژوهش، فناوری، صنفی، فرهنگی و دانشجویی و جهاد دانشگاهی پرداخته است که در ادامه نگاهی به خلاصه‌ای از این اخبار خواهیم انداخت.

نانوربات‌ها باکتری‌های عامل نابینایی را نابود می‌کنند

محققان چینی با الهام از بال‌های سیکادا، ربات‌های نانومتری ساخته‌اند که با حرکتی هدفمند، باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک در عفونت‌های چشمی را شناسایی و نابود می‌کنند.

رؤیای سفر میان ستاره‌ای به تحقق نزدیک می‌شود

سفر میان ستاره‌ای مدت‌هاست که رؤیای بشریت بوده است، اما رسیدن به ستاره‌ها فوق‌العاده دشوار است. اکنون یک پروژه جدید، جامعه فضایی را به تحقق این رؤیا نزدیکتر می‌کند.

مکمل طبیعی مؤثر در درمان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، دستاورد پژوهشگر کشور

پژوهشگر جوان کشور با همکاری اعضای هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران موفق به ساخت و تولید فرآورده طبیعی که با سازوکار کاهش مقاومت به انسولین در درمان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک مؤثر است، شده و این محصول در کاهش قند و کلسترول خون نیز مفید است.

کلید خاموش کردن اضطراب در مغز کشف شد

دانشمندان به راهی برای خاموش کردن تحمل اضطراب در مغز، آن هم بدون عوارض جانبی دست پیدا کردند.

گوش انسان هنگام شنوایی حرکت می‌کند!

محققان دریافتند که عضلات برای جهت‌دهی گوش‌ها به سمت منبع صدا حرکت می‌کنند.

نمایشگاه «عصر امید»؛ فرصتی برای توانمندسازی نخبگان و حل چالش‌های فناوری

دبیر علمی رویداد ملی عصر امید دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «عصر امید» با ۱۲ پنل تخصصی در حوزه‌های هوش مصنوعی، سایبری، پزشکی دیجیتال و تجارت الکترونیک، فرصتی برای شناسایی نخبگان و توانمندسازی نیروی انسانی متخصص فراهم می‌کند.

رتبه پنجم ایران در مصرف آب/تدوین طرح «نهضت مصرف آب در کشور» در دستور کار سازمان زمین‌شناسی

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه ایران در پتانسیل آب‌های زیرزمینی رتبه ۳۷ و آب‌های سطحی رتبه ۶۲ را دارد، گفت: ما در برداشت و مصرف آب متاسفانه رتبه پنجم را داریم و وسعت کشور ما ۱.۲ درصد خشکی‌ها است، در حالی که پتانسیل آبی حدود ۳۶ صدم درصد نسبت به کل قاره‌ها است.

نمایشگاه «عصر امید»؛ رویدادی برای پیوند دانشگاه، صنعت و فناوری

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان گفت: نمایشگاه «عصر امید» با حضور ۱۲۰ شرکت فناور در حوزه‌های هوش مصنوعی، امنیت شبکه و اقتصاد دیجیتال، بستری برای تعامل دانشگاه، صنعت و استارتاپ‌ها ایجاد کرده و قراردادهای همکاری منعقد می‌شود.

نگاه حمایتی بنیاد ملی علم به مطالعات محرومیت‌زدایی

در پی فراخوان بنیاد ملی علم ایران برای طرح‌های محرومیت‌زدایی در قالب برنامه ملی آبادیران، ۶ طرح پژوهشی با سرمایه‌گذاری ۱۱ میلیارد و ۶۵۰ میلیون ریال در حال اجراست.

هندوستان تا ۸ ماه دیگر هوش مصنوعی خود را توسعه می‌دهد

دولت هند طرحی برای توسعه مدل هوش مصنوعی اعلام کرده که پیش بینی می شود ۴ تا ۸ ماه طول بکشد.

اثرات ۹ طوفان بر سواحل و استان‌های جنوبی ایران

پژوهشگر پسادکتری پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با بیان اینکه سواحل ایران تحت تاثیر دو دسته از سامانه‌های باد هستند، جزئیات اثرگذاری ۱۰ طوفان در استان‌های جنوبی و سواحل جنوبی ایران را تشریح کرد.

تیغ افزایش تعرفه مالیات بر واردات روی گردن اپل

قیمت آیفون، آی پد، اپل واچ و دیگر محصولات اپل که در چین تولید و به آمریکا وارد می شود، احتمالا به زودی در این کشور گران خواهد شد.

مخاطرات دریایی ایران و امارات با توسعه سواحل/احتمال شناسایی رسوباتی از طوفان نوح در آب‌های جنوبی

دانشیار پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی توسعه اسکله‌ها و ساخت جزایر مصنوعی را از آلودگی‌های خلیج فارس دانست و گفت: کشور امارات پا را فراتر گذاشته و اسکله‌هایی را در جنوب خلیج فارس توسعه داده است که گزارش آن را ۱۵ سال قبل به شورای عالی امنیت ملی ارسال کردم تا جلوی این کار گرفته شود و یا مذاکراتی صورت گیرد و این گزارش به سازمان محیط زیست ارجاع شد، ولی به جایی نرسید. علاوه بر آن ایران با ساخت پل خلیج فارس مخاطراتی را برای جنگل‌های حرا ایجاد خواهد کرد.

عامل اصلی فرونشست زمین در ایران اعلام شد

معاون وزیر صمت گفت: ناترازی آب در آبخوان‌های کشور در حال حاضر ۱۴۵ میلیارد متر مکعب آب است که باعث ایجاد حفراتی در درون زمین شده و این امر مهم‌ترین عامل فرونشست زمین است.

جایگاه نخست کشوری دانشگاه تهران در ۶ حوزه بر اساس رتبه‌بندی موضوعی تایمز ۲۰۲۵

دانشگاه تهران در رتبه‌بندی موضوعی تایمز ۲۰۲۵، در ۶ حوزه در جایگاه نخست ملی قرار گرفت.

افتتاح رسمی اولین مدرسه فناوری کشور در سمنان/ تلفیق دروس مرسوم با فناوری

همزمان با دومین روز دهه فجر و با حضور نماینده ولی فقیه در استان، استاندار و جمعی از مسئولان اجرایی استان نخستین مدرسه فناوری کشور در پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان افتتاح شد.

رادار دوربرد چین برای ردیابی تهدیدهای موشکی از فاصله چند هزار کیلومتری

در پیام سال نو چینی شی جین پینگ رئیس جمهور چین برای ارتش که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، یک ویدئو کلوزآپ از رادار دور برد عظیم توجهات را به خود جلب کرده است.

۳ ماهواره فردا با حضور رئیس جمهور رونمایی می‌شود

مراسم روز ملی فناوری فضایی فردا با حضور رئیس جمهور در وزارت ارتباطات برگزار می‌شود و در این مراسم از چند ماهواره نیز رونمایی خواهد شد.

تلسکوپ «SPHEREx» ناسا این ماه پرتاب می‌شود

تلسکوپ جدید ناسا موسوم به «SPHEREx» در ماه جاری میلادی پرتاب خواهد شد و به کشف ناشناخته‌هایی خواهد پرداخت که «تلسکوپ فضایی جیمز وب» قادر به کشف آنها نیست.

آزمایش یک داروی استنشاقی برای درمان سرطان لوزالمعده

دانشمندان یک داروی استنشاقی را برای تومورهای کشنده سرطان لوزالمعده آزمایش کردند.

داروی سرطان ایدز را درمان می کند

محققان متوجه شدند که داروی تایید شده برای سرطان احتمالا سلول های حاوی ویروس اچ آی وی را از بین ببرد.

ساده‌تر شدن پردازش تصویر با روشی نوین و هزینه‌ نزدیک به صفر

روشی نوین برای تشخیص لبه‌های تصویر با مصرف انرژی ناچیز و سرعت بالا ارائه شده‌ است. این فناوری، کار پردازش تصویر را ساده‌تر می‌کند.

ساخت یک رادیوداروی پیشرفته که گسترش سرطان را اسکن می‌کند

یک شرکت دانش بنیان رادیو دارویی ساخته که قادر است گسترش سرطان را در کل سیستم لنفاوی اسکن کند. این ویژگی باعث می‌شود که این دارو برای طیف وسیعی از سرطان‌ها قابل استفاده باشد.

مدیرعامل زیرساخت: سیاست‌های فیلترینگ در دولت چهاردهم تعدیل می‌شود

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت گفت: سیاست‌های فیلترینگ ممکن است تغییر کند. برنامه دولت چهاردهم این است که این سیاست‌ها تغییر کند یا حداقل تعدیل شوند.

ثبت قوی‌ترین رویداد آتشفشانی در قمر سیاره مشتری توسط فضاپیمای ناسا

فضاپیمای «جونو» در جدیدترین پرواز خود از نزدیکی قمر «آیو» توانست قوی‌ترین رویداد آتشفشانی را مشاهده کند.

ظرفیت ایران برای اتصال اکوسیستم دیجیتال منطقه

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت از برگزاری رویداد «ایران کریدور» با حضور اپراتورهای منطقه برای معرفی ظرفیت‌ ایران برای اتصال اکوسیستم دیجیتال منطقه خبر داد.

فضانوردی که راه رفتن را فراموش کرده است

یکی از فضانوردان ناسا که با کپسول استارلاینر بویینگ به ایستگاه فضایی بین المللی سفر کرد، مدعی شده پس از ۸ ماه سرگردانی در فضا قابلیت انجام چند فعالیت ساده را از دست داده است.

استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود حجم اطلاعات تصاویر ماهواره‌ای

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: روش‌هایی مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه کردیم که ما را قادر ساخته است حجم اطلاعاتی که از تصاویر ماهواره‌ای استخراج می‌کنیم، به مراتب بهتر شود.

سالاریه: پایگاه ملی پرتاب چابهار به زودی تکمیل می‌شود

رئیس سازمان فضایی ایران از تکمیل پایگاه ملی پرتاب چابهار در آینده نزدیک خبر داد و گفت: پایگاه ملی پرتاب چابهار از محورهای توسعه حوزه زیرساخت در برنامه هفتم پیشرفت است.

ابرهای مرواریدی بر فراز سوئد

عکس روز ناسا، ابرهای مرواریدی رنگارنگ را بر فراز سوئد به نمایش می‌گذارد.

موفقیت در پیاده‌روی فضایی پس از ۲ تلاش ناموفق

فضانوردان ماموریت استارلاینر سونیتا ویلیامز (Sunita Williams) و بری بوچ ویلمور (Barry "Butch" Wilmore) یک پیاده‌روی فضایی انجام دادند و با انجام کاری که در ابتدا برای پیاده‌روی فضایی در تابستان گذشته برنامه‌ریزی شده بود، ۲۳۹ روز خود را در مدار ثبت کردند.

محققان آمریکایی از دیپ سیک تقلید کردند

گروهی از محققان دانشگاهی در آمریکا با اتکا بر مدل هوش مصنوعی دیپ سیک، قابلیت های اصلی این مدل را با هزینه ای ۳۰ دلاری باز تولید کردند.

فقدان ادبیات مشترک میان متخصصان برای انتقال مفاهیم مخاطرات در کشور

مدیرکل مخاطرات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی گفت: بررسی نقشه‌های اسکان کشوری مانند امریکا نشان می‌دهد که ۷۰ درصد مردم در مناطق ساحلی و سواحل زندگی می‌کنند و این وضعیت در ایران برعکس است و ۷۰ درصد مردم در فلات مرکزی خشک زندگی می‌کنند.

کاربران واتس‌اپ با جاسوس‌افزار رژیم صهیونیستی هک شدند

به گفته یک مقام متا پلتفرمز در واتس اپ، جاسوس افزار شرکت اسرائیلی «پاراگون سولوشنز» تعدادی از کاربران آن از جمله خبرنگاران و اعضای جامعه مدنی را در این پلتفرم هدف گرفته است.

سیم‌کارت‌ افراد فوت‌شده قطع می‌شود

براساس اعلام رگولاتوری سیم‌کارت شخص فوت شده، دو هفته پس از ارسال پیامک اطلاع‌رسانی، بصورت یک طرفه و ۱۷ روز پس از ارسال پیامک، بطور کامل قطع می‌شود.

تامین برق پالایشگاه‌ها و صنایع در زمان قطعی برق با سامانه مانیتورینگ باتری

یک شرکت دانش بنیان موفق به تولید و تجاری‌سازی «سامانه مدیریت باتری و باتری‌خانه» شده که مزیت اصلی این سیستم، جلوگیری از قطعی برق ناخواسته و آسیب به تجهیزات در صنایع، پالایشگاه ها و ... است.

آسمان زیبای بهمن؛ «ماه» در کنار زهره، زحل و نپتون در یک رویداد کم‌نظیر

سخنگوی کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران اعلام کرد: شامگاه امشب اجتماع ماه و سیارات زهره، زحل و نپتون رخ می‌دهد.

قصرشیرین استان کرمانشاه در مدار زلزله/ریز استان بوشهر با ۷ زلزله لرزید

در هفته گذشته قصرشیرین استان کرمانشاه ۱۲ زمینلرزه با بزرگای بین ۲.۵ تا ۵.۱ را تجربه کرد، ضمن آنکه جم استان بوشهر با ۴ زلزله لرزید.

شناسایی ژن‌های عامل پارکینسون با کمک هوش مصنوعی/پرتاب دو ماهواره تا پایان امسال

سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا در روز جمعه، ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۳ میزبان اخبار گوناگونی در حوزه‌هایی همچون علم، پژوهش، فضا، دانش‌بنیان‌ها، فناوری، هوش مصنوعی و دانشگاهی بود که در اینجا قصد داریم نگاهی به خلاصه‌ای از این اخبار بیندازیم.

پیشنهادات پنج‌گانه ایران در همایش آلماتی دیجیتال ۲۰۲۵

معاون اول رئیس‌جمهور در سفر به قزاقستان و در همایش « آلماتی، دیجیتال ۲۰۲۵»، پیشنهادهای پنج‌گانه ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال را مطرح کرد.

بررسی ابعاد کامل موضوع فضا با حضور رئیس‌جمهور در روز ملی فناوری فضایی

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با بیان این که فضا مؤلفه‌ای از قدرت کشور است و هم در صنایع دیگر و هم در اقتصاد تأثیرگذار خواهد بود، گفت: در روز ملی فناوری فضایی با حضور رئیس‌جمهور، ابعاد کامل موضوع فضا و دستاوردهای پژوهشگاه و پژوهشکده‌ها به طور کامل ارائه خواهد شد.

رونمایی از ماهواره‌های جدید ساخت پژوهشگاه فضایی همزمان با دهه فجر

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با بیان این که صنعت فضایی یکی از عوامل مهم قدرت و اقتدار کشور است، از رونمایی از ماهواره‌های جدید ساخت پژوهشگاه فضایی ایران همزمان با ایام دهه فجر خبر داد.

با نازکترین موبایل تاشو جهان آشنا شوید

اوپو جدیدا ضخامت موبایل جدید Find N۵ را با آی پد پرو M۴ مقایسه کرده است. ضخامت این دستگاه در حالت باز حدود ۴ میلیمتر است و نازکترین موبایل تاشو جهان است.

برقراری نخستین تماس ویدئویی با ماهواره از گوشی هوشمند

شرکت ودافون اعلام کرد برای نخستین بار با استفاده از یک موبایل استاندارد تماس ویدئویی با کمک ماهواره برقرار کرده است.

ساخت مفصل زانوی هیدرولیکی با یک سوم قیمت نمونه‌های خارجی

مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان از تولید مفصل زانوی هیدرولیکی IR۶۰ خبر داد که با قیمتی مقرون به صرفه، تحرک و فعالیت‌های روزمره افراد با قطع عضو زانو را تسهیل می‌کند.

افزایش تولید گاز با تجهیزات بومی در یک مجتمع گازی؛ ساخت کاتالیست در تراز جهانی

تولید کاتالیست‌هایی با کیفیت جهانی، آبزی پروری مدرن با سیستم نوین، داخلی‌سازی تجهیزات پالایشگاهی با همکاری دانش‌بنیانها و ساخت شهربازی هوشمند برخی اخبار مهم فناوری در هفته اخیر بودند.

هند جا پای دیپ سیک می‌گذارد

وزیر فناوری اطلاعات هند تصمیم دارد هوش مصنوعی ارزان قیمت مانند دیپ سیک بسازد، آنهم در حالیکه مدیر ارشد اوپن ای آی قبلا این کار را با سرمایه اندک، مایوس کننده خوانده بود.

افشین: نگاه ویژه معاونت علمی به حمایت از صنایع خلاق عرصه هنر

معاون علمی رئیس جمهور آینده کشور را به خلاقیت وابسته دانست و گفت: این خلاقیت بیش از هرجا در عرصه مهم هنر متجلی می‌شود و از مأموریت‌های معاونت علمی، حمایت از صنایع خلاق است.

بسته‌های ویژه همراه اول به مناسبت دهه فجر ۱۴۰۳

نخستین و بزرگترین اپراتور تلفن همراه کشور به مناسبت آغاز دهه فجر، بسته‌های ویژه «اینترنت و مکالمه» خود را معرفی کرد.

فضانوردان ۵ ساعت خارج از ایستگاه فضایی بین‌المللی راهپیمایی کردند

۲ فضانورد ناسا خارج از ایستگاه فضایی بین المللی راهپیمایی فضایی انجام دادند و بالاخره توانستند واحد ارتباطات رادیویی معیوب را جدا کنند.

سناریوهای پیش روی تیک‌تاک در آمریکا؛ خریداران احتمالی چه کسانی هستند؟

تیک‌تاک، به‌عنوان یکی از موفق‌ترین پلتفرم‌های اجتماعی جهان، به کانون یک مناقشه گسترده ژئوپلیتیک میان ایالات متحده و چین تبدیل شده است.

پرتاب دو ماهواره تا پایان سال جاری/۲۵ ماهواره در دستور ساخت دانشمندان فضایی کشور

رئیس سازمان فضایی ایران اعلام کرد: در حال حاضر ۲۵ ماهواره در حال ساخت است و تا پایان سال پرتاب دو ماهواره را در دستور کار داریم.

بررسی آینده مالی دولت‌ها در دنیای رمز ارزها

گسترش رمز ارزها و نفوذ آن‌ها به جریان‌های مالی کشورها، دولت‌ها را با چالش‌های جدیدی روبه‌رو کرده است. این دارایی‌های دیجیتال می‌توانند سیاست‌های پولی و کنترل نقدینگی در کشورها را دگرگون کنند.

سرنخ‌های جدیدی از پیدایش حیات با کمک «اُسیریس-رِکس»

ماموریت «اُسیریس-رِکس»(OSIRIS-Rex) ناسا بینش‌های جدیدی را در مورد چگونگی پیدایش حیات به اشتراک گذاشت.

هدایای ویژه ایرانسل به مناسبت دهه فجر

ایرانسل به مناسبت چهل‌ و ششمین سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، هدایای ویژه‌ای، شامل بسته اینترنت و مکالمه هدیه ایرانسلی را برای مشترکان خود در نظر گرفته است.

ایرانسل برگزیده جشنواره فرهنگی اقتصادی صداوسیما شد

ایرانسل اولین و بزرگترین اپراتور دیجیتال ایران، در دومین جشنواره فرهنگی اقتصادی آگهی‌های بازرگانی صداوسیما رتبه برتر را به دست آورد و برگزیده این جشنواره شد.

از ادعای جدید ایلان ماسک تا کشف هورمون مهار اشتها

سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا در روز پنجشنبه، ۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۳ میزبان اخبار گوناگونی در حوزه‌هایی همچون علم، پژوهش، فضا، دانش‌بنیان‌ها، فناوری، هوش مصنوعی و دانشگاهی بود که در اینجا قصد داریم نگاهی به خلاصه‌ای از این اخبار بیندازیم.

ماهواره آمریکا پرده از تاسیسات هسته‌ای مخفیانه چین برداشت

تصاویر مخابره شده از یکی از ماهواره‌های آمریکا فاش کرد که چین به صورت مخفیانه در حال ساخت بزرگترین تاسیسات همجوشی هسته‌ای جهان است.

عینک‌ هوشمندی برای ردیابی چشم، بدون نیاز به دوربین، ساخته شد

عینک‌های هوشمند با حسگرهای نوری پروسکایتی، ردیابی چشم بدون نیاز به دوربین را امکان‌پذیر می‌کنند. این عینک‌ها برای کنترل اجسام پیرامون بدون دخالت دست یا کنترلر، مناسب هستند.

آزمایشگاه ناسا پس از آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس بازگشایی شد

آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا که به دلیل آتش‌سوزی‌های گسترده در لس‌آنجلس بسته شده بود، پس از اطفای حریق با کمک بالگردهای آتش‌نشانی بار دیگر بازگشایی شد.

کنترل واکنش‌های فوتوشیمیایی با نقاط کوانتومی امکان‌پذیر است

دانشمندان نشان دادند که می‌توان از نقاط کوانتومی برای کنترل واکنش‌های فوتوشیمیایی استفاده کرد. آن‌ها ساختاری ایجاد کردند که برای ادغام علوم کوانتومی مولکولی نوظهور با پلتفرم‌های کوانتومی حالت جامد قابل استفاده است.

ادعای جدید ایلان ماسک درباره استقرار روبوتاکسی‌های تسلا

ایلان ماسک می‌گوید شرکت تسلا در ماه ژوئن امسال یک سرویس روبوتاکسی در شهر آستین آمریکا راه‌اندازی خواهد کرد. همچنین ادعا کرد که مالکان خودروهای تسلا می‌توانند خودروهای خود را در سال آینده به این ناوگان اضافه کنند.

فضانوردان ناسا تا ساعاتی دیگر به پیاده‌روی فضایی می‌روند

سونی ویلیامز و بوچ ویلمور، فضانوردان ناسا امروز در خارج از ایستگاه فضایی بین‌المللی به پیاده‌روی فضایی می‌پردازند.

یک هورمون جدید مهار کننده اشتها کشف شد

دانشمندان برای اولین بار کشف کرده‌اند که چگونه هورمونی که توسط هیپوتالاموس در طول خواب تولید می‌شود، تأثیر مستقیمی بر تنظیم اشتها و متابولیسم دارد.

تولید LEDهایی نانویی که نور بیشتر و گرمای کمتر تولید می‌کنند

دیودهای ساطع‌کننده نور کوانتومی با ولتاژ پایین، روشنایی بالا و پایداری مطلوب با بهره‌گیری از نقاط کوانتومی در آن‌ها محقق شده است.

پنل‌های خورشیدی مستعمل به نانوذراتی با کاربرد صنعتی تبدیل می‌شوند

پودر سیلیکون بازیافت شده از پنل‌های خورشیدی مستعمل، برای استفاده در پوشش‌های ضدخوردگی به کار گرفته می‌شود. بررسی‌های نشان می‌دهد که این نانوذرات عملکرد ضدخوردگی بالایی در صنعت دارند.

مشارکت ۵۰ میلیون پوندی برای واکسیناسیون سرطان ‏

شرکت دارویی ‏GSK‏ اعلام کرده در پروژه‌ای در دانشگاه آکسفورد ۵۰ میلیون پوند هزینه خواهد کرد تا طی تحقیقات ‏مشخص شود که آیا می‌توان از واکسن‌ها برای جلوگیری از برخی سرطان‌ها استفاده کرد یا خیر. گفته می‌شود در این ‏پروژه مشترک، چگونگی رشد سلول‌های پیش سرطانی مورد تحقیق و مطالعه قرار می‌گیرد. ‏

تایید وجود یک سیاره فراخورشیدی با احتمال قابلیت سکونت ‏

یک تیم بین‌المللی از دانشمندان و محققان، وجود یک سیاره فراخورشیدی را تایید کردند که احتمال قابلیت سکونت ‏دارد. این سیاره حدود دو سال پیش توسط دکتر مایکل کریتیگنر، استاد دانشگاه آکسفورد شناسایی شد. این یافته ‏می‌تواند کمک زیادی به مطالعات آینده پیرامون سیارات فراخورشیدی کند. سیاراتی که به‌دور یک ستاره می‌چرخند، ‏سیارات فراخورشیدی نامیده می‌شوند.‏

«موش‌های بی‌مادر» به بزرگسالی رسیدند!

موش‌هایی که بدون حضور موش ماده و با استفاده از سلول‌های بنیادی ۲ موش نر به دنیا آمده بودند، به بزرگسالی رسیده‌اند و تولید مثل را در یک نقطه عطف علمی بازتعریف کرده‌اند.

ماه نمرده است!

بررسی جدید پژوهشگران آمریکایی نشان می‌دهد که ماه برخلاف تصور پیشین، از نظر زمین‌شناسی نمرده و زنده است.

تأثیر مواد معدنی بر حفظ خاک در برابر باران

خاک به‌عنوان یکی از منابع اصلی زندگی بشر، نقش حیاتی در تولید غذا و حفظ محیط‌زیست دارد و حفظ کیفیت و پایداری آن، به‌ویژه در برابر عوامل طبیعی، همچون باران و فرسایش، نیازمند تلاش‌های بیشتری است. این موضوع در پژوهشی جدید مورد بررسی قرار گرفته است.

اولین عکس «شبح آبی» از ماه/تحول «دیپ‌سیک» برای جهان

حوزه علم و دانشگاه امروز ۱۰ بهمن شاهد اخبار گوناگونی بود که این گزارش به اختصار به آنها پرداخته است.

ویدیو/ ورود "دیپ سیک" به میدان رقابت جهانی

دیپ‌سیک(Deep Seek)، استارتاپ نوظهور چینی در حوزه هوش مصنوعی، با معرفی مدل زبانی قدرتمند خود، تحولی بزرگ در این صنعت ایجاد کرده است. در واقع این استارتاپ با معرفی مدل هوش مصنوعی «DeepSeek-R1» به رقیب جدی چت جی‌پی‌تی شرکت «اوپن‌ای‌آی» تبدیل شده است.

۳ انتصاب در سه استان کشور با حکم رئیس بنیاد ملی نخبگان

طی احکامی جداگانه از سوی حسین افشین رئیس بنیاد ملی نخبگان، رؤسای بنیاد نخبگان استان‌های کردستان، فارس و کرمان منصوب شدند.

تشخیص سریع‌تر سرطان با «آزمایشگاه‌ روی تراشه» ساخت محققان دانشگاه خواجه نصیر

محققان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی سیستم جدیدی را ارائه کرده‌اند که از امواج صوتی سطح ایستاده با دقت و کارایی بی سابقه‌ای برای جداسازی سلول‌های تومور از گلبول‌های قرمز در گردش خون استفاده می‌کند.

ویدیو/ تولید پرینترهای سه‌بُعدی فلزات به همت محققان ایرانی

محققان ایرانی با تولید چاپگرهای سه بعدی فلزی با تکنولوژی «SLM» امکان تولید مستقیم پیچیده‌ترین قطعات را با بالاترین دقت فراهم کرده‌اند. این دستگاه، تحولی بزرگ در زمینه تولید قطعات مورد نیاز صنایعی از جمله نیروگاهی، خودرو، دندانپزشکی، پزشکی و هوافضا در کشور رقم زده است.

بررسی امکان پردازش چهره‌های نیمه‌پوشیده توسط مغز از سوی محققان دانشگاه تربیت مدرس

پژوهشگران گروه فیزیولوژی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس طی پژوهشی که به تازگی در مجله معتبر PNAS منتشر شده است، به یافته‌های جدیدی در خصوص پردازش چهره های نیمه پوشیده توسط مغز دست یافتند.

همکاری ربات‌های انسان‌نما و نوازندگان واقعی برای بهبود سمفونی‌های آینده

ربات‌ها از یکپارچگی حسی چندوجهی و پروتکل‌های اصلاح‌شده برای همگام‌سازی یکپارچه با نوازندگان انسانی استفاده می‌کنند و به طور طبیعی به نشانه‌ها واکنش نشان می‌دهند.

آغاز ارسال مقالات به اولین همایش ملی «حکمرانی آموزش عالی در عصر دیجیتال»

متقاضیان تا پایان اسفند ماه جاری فرصت دارند چکیده مقالات علمی خود را به اولین همایش ملی «حکمرانی آموزش عالی در عصر دیجیتال» ارسال کنند.

شناسایی ذخایر جدید سنگ آهن و طلا در کردستان

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور از شناسایی ذخایر جدید سنگ آهن و طلا در استان کردستان خبر داد.

مشکلات حافظه ناشی از مصرف ماری‌جوآنا تا مدت‌ها پس از ترک باقی می‌ماند

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مصرف زیاد ماری‌جوانا می‌تواند عملکرد حافظه مغز را تا مدت‌ها پس از آخرین مصرف تحت تاثیر قرار دهد. این یافته از یکی از بزرگترین مطالعات انجام شده در مورد چگونگی تأثیر ماری‌جوانا بر عملکرد مغز است.

دعوت از نخبگان و دانشگاهیان برای مشارکت در به‌روزرسانی نقشه جامع علمی

فرهنگستان علوم به عنوان نهاد علمی با هدف شناسایی و حمایت از ایده‌های نوآورانه، از تمامی نخبگان، صاحب‌نظران و دانشگاهیان دعوت کرده است تا در فرآیند به‌روزرسانی نقشه جامع علمی کشور مشارکت کنند.

کشف یک سیارک با احتمال برخورد به زمین در سال ۲۰۳۲

ستاره‌شناسان ناسا از کشف یک سیارک خبر داده‌اند که احتمال دارد در سال ۲۰۳۲ به زمین نزدیک شود و حتی شاید به زمین برخورد کند.

اولین جت مافوق صوت مستقل جهان، دیوار صوتی را شکست

اولین جت مافوق صوت مستقل جهان موسوم به XB-1 در یک پرواز آزمایشی به سرعت 1.1 ماخ (معادل 1358 کیلومتر در ساعت) رسید که سریع‌ترین پرواز جت را رقم زد.

ارائه مدل نوین مدیریت بیمارستان از سوی پژوهشگران دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران

محققان دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران، مدلی برای مدیریت بیمارستان ارائه دادند که در آن هزینه و زمان انتظار بیماران کاهش می‌یابد و استفاده بهینه از منابع تضمین می‌شود.

«شبح آبی» اولین تصویر از ماه را منتشر کرد

فرودگر ماه شبح آبی (Blue Ghost) که متعلق به شرکت فایرفلای ایرواسپیس (Firefly Aerospace) است اولین تصاویر خود را از هدف دوردستش یعنی ماه گرفته است.

درخواست‌های همانندجویی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ افزایش یافت

در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲، بیش از ۵۲ هزار استاد و ۶۱۲ هزار دانشجوی عضو سامانۀ همانندجو از ۷۶۹ مؤسسه، نزدیک به ۲۰۷ هزار درخواست درخواست همانندجویی داشته‌اند.

اولین ماموریت هند در سال ۲۰۲۵ پرتاب شد

«سازمان تحقیقات فضایی هند» در اولین ماموریت سال ۲۰۲۵، یک ماهواره موقعیت‌یابی را به مدار زمین فرستاد.

چارچوبی نو برای طراحی کتاب‌های دیجیتال دانشگاهی

تغییرات سریع در دنیای دیجیتال نه تنها زندگی روزمره ما را متحول کرده، بلکه آموزش و یادگیری را نیز دستخوش تحولات اساسی نموده است. در این راستا، مطالعه‌ای جدید تلاش کرده تا راهکاری برای بهبود کیفیت و کارآمدی کتاب‌های درسی دانشگاهی ارائه کند.

تولید محلول‌های «او آر اس» با فرمولاسیون و طعم‌های جدید در کشور

یک پژوهشگر جوان ایرانی با همکاری تیمی از محققان، موفق به تولید محلول خوراکی ORS با فرمولاسیون و طعم‌های جدید شده است.

رونق تولید نانوکاتالیست‌های پایه آلومینا در ایران

شرکت‌های ایرانی با بهره‌گیری از فناوری نانو، کاتالیست‌های پایه آلومینا با کیفیت جهانی را تولید و به صنایع نفت و پتروشیمی عرضه می‌کنند. این دستاورد نه تنها وابستگی صنایع نفت و پتروشیمی به واردات را کاهش داده، بلکه با بهبود کیفیت محصولات و کاهش هزینه‌ها، گامی مهم در جهت خودکفایی و صرفه‌جویی ارزی برداشته است.

برگزاری یک همایش بین‌المللی برای تبادل دانش و فناوری در حوزه‌های مختلف نانو

دهمین کنگره بین‌المللی علوم و فناوری نانو از ۱۰ تا ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ با حضور محققان و دانشمندان برجسته‌ داخلی و خارجی در دانشگاه ولیعصر رفسنجان برگزار می‌شود که فرصتی استثنایی برای تبادل دانش و فناوری در حوزه‌های مختلف نانو فراهم می‌کند.

آینده‌ای درخشان در انتظار صنایع هوافضا و خوروسازی با کامپوزیت‌های پیشرفته

محققان با افزودن نانوصفحه‌های گرافن و اسکاندیم به کامپوزیت‌های پایه آلومینیوم-مس-منیزیم (Al-Cu-Mg)، موفق به بهبود چشمگیر استحکام کششی، رسانایی الکتریکی و خواص مکانیکی این مواد شدند.

تصویب یک استاندارد ملی برای شیشه‌های کم‌گسیل در شرایط کنونی ناترازی انرژی

بهمن ماه ۱۴۰۳ استاندارد محصول‌محور «فناوری نانو، شیشه‌های کم‌گسیل – ویژگی‌ها و روش‌های آزمون» با تلاش گروهی از متخصصان و شرکت‌های فعال در حوزه تولید شیشه‌های کم‌گسیل و با مدیریت گروه استاندارد و ایمنی ستاد توسعه فناوری نانو در جلسه کمیته ملی استاندارد فناوری نانوی سازمان ملی استاندارد ایران به تصویب رسید.

تشخیص سلامت آب و غذا تنها در ۳ ثانیه با یک ابزار جدید

در حال حاضر جدا از برخی آزمایش‌های خانگی مانند بررسی بصری، بویایی و طعم و استفاده از فیلتر برای آب، راهی برای تضمین سلامت غذا و نوشیدنی وجود ندارد. به همین دلیل است که یک ابزار جدید برای این کار به کمک ما خواهد آمد.

با سکانداران پژوهشگاه فضایی در آستانه روز ملی فناوری فضایی

وحید یزدانیان با حکم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان سکاندار جدید پژوهشگاه فضایی ایران معرفی شد.

کانادا از اولین پهپاد بالونی رادارگریز جهان رونمایی کرد

اولین پهپاد رادارگریز جهان برخلاف پهپادهای معمولی، از بالون برای رسیدن به ارتفاع استفاده می‌کند تا در برابر رادارها مخفی باقی بماند.

اگر پژوهش را دریابیم، بحران‌ها مدیریت‌پذیر می‌شوند/سیاست ساخت شهرهای جدید نیازمند بازنگری است

استاد دانشگاه تهران توجه به موضوع پژوهش را عامل مهم در مدیرت بحران‌های کشور دانست و بر اهمیت استفاده از مطالعات پژوهشی در ساخت شهرهای جدید تاکید کرد.

چوگان، بازی‌ای که فرهنگ ایران را روایت می‌کند

بازی‌های بومی و محلی همواره بخشی از فرهنگ جوامع بوده‌اند و علاوه بر سرگرمی، نقش مهمی در شکل‌گیری هویت فرهنگی ایفا کرده‌اند. چوگان، به‌عنوان یکی از این بازی‌ها، جایگاه ویژه‌ای در تاریخ و فرهنگ ایران دارد.

تفاهم‌نامه همکاری میان ایرانداک و دانشگاه تکریت امضا شد

رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) و وعد محمود رؤوف، رئیس دانشگاه تکریت عراق در حاشیة اجلاس «هفتة علم ایران و عراق» تفاهم‌نامة همکاری امضا کردند.

درمان سرطان‌های صعب‌العلاج با ویروس درمانی

به همت فناوران و متخصصان پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی، کارآزمایی بالینی ژن درمانی و ویروس درمانی سرطان‌های سخت درمان با استفاده از ویروس‌های مهندسی و دست‌ورزی شده ضد سرطان (آنکولایتیک) آغاز شد.

سواد ارزشیابی؛ کلید کیفیت‌بخشی به آموزش درس تربیت‌بدنی

معلمان تربیت‌بدنی، نقش مهمی در توسعه مهارت‌ها و سلامت دانش‌آموزان ایفا می‌کنند؛ اما چگونگی سنجش و ارزشیابی فعالیت‌ها و آموزش‌ها همواره از چالش‌های اصلی در این حوزه بوده است. پژوهش جدیدی به بررسی نیازها و شایستگی‌های مورد نیاز در این زمینه پرداخته است.

نقش مهم تأمین بودجه در پیشبرد اهداف پژوهشی/لزوم استفاده نهادها از ظرفیت پژوهشی دانشگاه‌ها برای حل بهتر مشکلات

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: دستاوردهای بزرگ علمی حاصل یک پژوهش بزرگ است و برای انجام این پژوهش‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم. بسیاری از همین پژوهش‌ها در زمان انتخاب موضوع به دلیل نیاز به بودجه کلان انتخاب نمی‌شوند و حتی در برخی موارد به دلیل هزینه‌های بالای نیمه‌کاره رها می‌شوند. تأمین بودجه نقش مهمی در پیشبرد اهداف پژوهشی در سطح کلان ایفا می‌کند.

ساخت دستگاه پیشرفته خشک‌کن محصولات کشاورزی

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه این دستگاه برای اولین بار در ایران طراحی شده است،‌ بهینه‌سازی فرآیند خشک کردن شلتوک برنج را از جمله ویژگی‌های این دستگاه برشمرد.

شناسایی عوامل موثر بر افزایش تولید گندم در مزارع ایران

با افزایش جمعیت جهانی و نیاز به تامین غذا، یکی از چالش‌های اساسی امروز، افزایش تولید گندم است. این محصول حیاتی نقش مهمی در امنیت غذایی دارد، اما موانع متعددی در مسیر بهبود تولید آن وجود دارد.

گزارش عملکرد سامانه ملی ثبت پایان‌نامه منتشر شد

بررسی عملکرد سامانه ملی ثبت پایان‌نامه نشان می‌دهد که در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳، روی هم ۴۸۲ مؤسسه عضو سامانه ثبت برای ثبت پارسا و حدود ۸۷ هزار پارسا ثبت کردند و ۴۰۶ مؤسسه، بیش از ۶۲ هزار پیشنهاده را در سامانه ثبت کرده‌اند.

درمان عفونت‌های مقاوم با روش‌های نوین زیستی

پژوهشگران دانشگاه علم و فرهنگ به راهی برای درمان عفونت‌های مقاوم با روش‌های نوین زیستی دست یافتند.

قانون مترقی تولید دانش بنیان بستر خوبی برای همکاری مراکز علمی و صنایع ایجاد کرده است

رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ورود این دانشگاه برای تولید محصولات جدید پتروشیمی در کشور خبر داد و گفت: تلاش می کنیم در آینده محصولاتی در صنعت پتروشیمی تولید شود تا صادرات آن بتواند ثروت های جدیدی را برای کشور ایجاد کند.

ضرورت سرمایه‌گذاری سلامت سالمند در حوادث

نباید از نظر دور داشت که سالمندان گروهی با نیازهای ویژه در حوادث و بلایا هستند. ابتلا به بیماری‌های مزمن و ناتوانی‌های حرکتی – شناختی که با افزایش سن همراه می‌شود و مواردی نظیر مشکلات بینایی و شنوایی، اختلال در تطابق با تغییرات دما، نیاز به زمان بیشتر برای پردازش اطلاعات، کندی واکنش‌های فیزیکی، کاهش عملکرد برخی ارگان‌ها می‌تواند موجب آسیب‌پذیری بیشتر سالمندان در مواجهه با حوادث و بلایا شود.

ارائه روش‌ جدید برای بهینه‌سازی فرآیند حفاری معادن

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر مدل‌ هیبریدی جدیدی برای بهینه‌سازی فرآیند حفاری و آتش‌کاری ارائه کردند که هدف اصلی این ایده کاهش اثرات جانبی مانند لرزش‌های زمین، پرتاب سنگ و آلودگی‌های صوتی است.

پنبه‌های پرمحصول و مقاوم، راهکاری برای کشاورزی در سیستان

گیاه پنبه یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی در جهان است که نقش مهمی در صنایع مختلف از جمله نساجی و روغن‌کشی ایفا می‌کند. پژوهشی جدید در ایران به بررسی انواع مختلف پنبه پرداخته تا بهترین گزینه‌ها برای کشت در شرایط سخت منطقه سیستان شناسایی شوند.

تولید فرآورده طبیعی دفع سنگ کلیه با پوشش مقاوم به اسید معده توسط متخصصان جوان ایرانی

متخصصان جوان ایرانی با همکاری گروه تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی موفق شدند فرآورده طبیعی مکمل را با پوشش مقاوم به اسید معده(Gastro-resistant Softgel) تولید کنند که به دفع سنگ‌ کلیه کمک می‌کند، هم‌اکنون کشور از واردات محصول مشابه خارجی آن بی‌نیاز است.

پزشکیان: تا من و شما بیل نزنیم چیزی درست نمی‌شود/باید وحدت داشته باشیم

رئیس‌جمهور گفت: در مملکت اگر من و شما بیل نزنیم با امضا چیزی درست نمی‌شود.

کسب مدال طلای مسابقات اختراعات امارات برای طرح «قفل شدن هوشمند کلاه ایمنی»

صادق کریمی ماسوله، مخترع جوان گیلانی در جدیدترین اختراع خود با عنوان «هلمولاک» طرح قفل شدن هوشمند کلاه ایمنی بر روی زین موتورسیکلت توانست مدال طلای مسابقات اختراعات کشور امارات را به افتخارات خود بیفزاید.

نشریات علمی کشور عراق در ایران نمایه‌سازی می‌شوند

رئیس مؤسسه ISC در اجلاس هفته علم ایران و عراق ۲۰۲۵ اعلام کرد: این مؤسسه آمادگی دارد نشریات علمی کشور عراق را در سامانه نشریات علمی خود ثبت و نمایه‌سازی کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

بلوک تبلیغ حذف شد

لطفا برای حمایت از ما مسدودکننده تبلیغات را غیرفعال کنید!