چگونه برنامه نویس شویم؟ (پیش نیاز های کامپیوتر و برنامه نویسی)
باعرض سلام خدمت همه بازدیدکنندگان و کاربران خوب بیلمَگ، بنده در این مطلب قصد دارم بعنوان یک فرد فارغ التحصیل در رشته مهندسی نرم افزار کامپیوتر، تجربیات اندکم در این زمینه رو در اختیارتون قرار بدم تا اگر میخواید سراغ رشته کامپبوتر بروید و یا اینکه علاقه زیادی به برنامه نویسی و طراحی سایت و رایانه دارید بهتره که یکسری بیشنیاز هایی رو داشته باشید تا در این راه سریعتر به مقصد برسید.
برنامه نویسی (Programming)
برنامه نویسی کامپیوتر، مباحث و موضوعات و تکنولوژی های گسترده و زیادی داره که به سرعت درحال رشد و پیشرفت هست، پس اولین گام اینه که همگام با فناوری پیش بروید.
زبان های برنامه نویسی (Programming Languages)
برای هر پلتفرم (platform) و سیستمی یک زبان برنامه نویسی (Programming Language) طراحی شده که هرکدوم کاربردهای خودش رو داره؛ بعنوان مثال، برای برنامه نویسی اندروید، امروزه زبان جاوا و C++ بیشترین استفاده را دارند (البته عموما زبان Java). برای ساخت برنامه برای سیستم عامل Windows، بیشتراز زبان های Vbasic، C# و Python استفاده میشود. برای برنامه نویسی سایت (Web Programming) (بسته به نوع سایت و نیاز ما) از زبان های مختلفی مثل PHP، ASP، Python، C# و Java بیشترین کاربرد را دارند که هرکدام مزایا و معایبی داره که در این مقاله نمی گنجه.
از متن بالا نتیجه میگیریم که برای برنامه نویسی در هر پلتفرمی، زبان خاصی طراحی شده که متناسب با نیازمون میشه از هرکدوم استفاده کرد.
برنامه نویسی را از کجا شروع کنیم؟
در ابتدا سعی کنید یک زبان که یادگیریش آسونتر هست رو یاد بگیرید تا یادگیری زبان های دیگه براتون آسونتر بشه چون اصول کار تقریبا یکی هست و اغلب دستورات و کاربردها شبیه به هم هستند و فقط نحوه نوشتن کد و قواعد ممکنه کمی متفاوت باشه که اگر یک زبان رو ازقبل بلد باشید یادگیری زبان های دیگه مثل آب خوردن میشه براتون.
بهتره که ابتدا از یادگیری وب شروع کنید و طراحی سایت رو یاد بگیرید چون یکی از پیشنیاز های برنامه نویسی، وب (Web) هست که حتی در برنامه نویسی هم بکارتون میاد.
در برنامه نویسی وب، دو مبحث اصلی داریم: یکی ظاهر و جلوه های بصری و… هست که دراصطلاح بهش میگن فرانت (به فارسی یعنی جلو)، و دیگری کدهای برنامه نویسی هست که به این قسمت میگن Back (یا همون پشت کار). علت این نامگذاری این هست که بعنوان مثال شما وقتی وارد یک سایت میشوید فقط ظاهر و خروجی کار (متن و عکس و لینک و…) می بینید و از پشت قضیه خبر ندارید که چطور برنامه نویسی شده و چه کدهایی نوشته شده.
درمورد طراحی وب بیشتر توضیح نمیدم تا مقاله طولانی و خسته کننده نشه؛ با یک سرچ ساده در گوگل میتوانید اطلاعات زیادی دررابطه با هر موضوع پیدا کنید.
برنامه نویس ها، برنامه ها و کدهای خود را جهت رفع ارورها، ایرادات و حفره (Bug) ها تست میکنند تا اگر ایرادی وجود داشته باشه اونها رو اصلاح کنند که در اصلاح به اینکار Debugging گفته میشود.
پس همونطور که متوجه شدید، در علم کامپیوتر و مخصوصا برنامه نویسی، تکنولوژی ها و مباحث زیادی وجود داره و میشه گفت که یک علم بی انتهاست.
چگونه یک برنامه نویس شویم؟
زبان انگلیسی، اولین پیشنیاز
اولین موردی که به شما در این زمینه میتونه کمک کنه اینه که با زبان انگلیسی کمی آشنایی داشته باشید یا حداقل خوب بتونید واژه ها و لغات انگلیسی رو حفظ کنید و یاد بگیرید چراکه به لغات و اصطلاحات تخصصی زیادی بر میخورید که شاید تابحال به گوشتون هم نخورده باشه اما باید بدونید که هرچه زمینه زبانتون قوی تر باشه خیلی بهتر و روان تر میتونید پیشرفت کنید.
مبانی کامپیوتر و درک مفاهیم پایه ای
درک صحیح از مبانی و مفاهیم اولیه برنامه نویسی و رایانه، حافظه ها و سیستم های کامپیوتری هستش که بهتون در فهم خیلی از مسائل کمک میکنه که بتونید براحتی اونها را درک کنید و همه چیز به سادگی براتون قابل فهم میشه.
از تجربیات دیگران استفاده کنید
اینترنت، میتونه یک منبع خوب برای یادگیری مباحث مختلف برنامه نویسی باشه؛ در اینترنت، منابع زیادی برای آموزش رایگان برنامه نویسی به زبان فارسی و انگلیسی وجود داره که میتونید برای یادگیری از اونها استفاده کنید. این طبیعیه که در ابتدای راه ممکنه درک مسائل کمی براتون سخت باشه اما با قطعا با جستجو و گوگل کردن میتونید جواب خیلی از سوالاتتون رو پیدا کنید.
فیلم های آموزش رایگان برنامه نویسی هم میتونه در ابتدای راه بهتون کمک کنه تا با مباحث اولیه آشنایی پیدا کنید.
همیشه آپدیت و به روز باشید و اخبار و مقالات رو دنبال کنید
همونطور که در بالا هم اشاره شد، علم کامپیوتر بی انتهاست یعنی هرروز فناوری ها جدید تر شده و پیشرفت میکنن، پس نیازه که ما همیشه بروز و آپدیت باشیم اطلاعاتمون رو ببریم بالا تا از تکنولوژی عقب نمونیم.
جدیت و پشتکار داشته باشید
در هر زمینه ای که مشغول به کار یا یادگیری هستید، باید همیشه جدیت و پشتکار داشته و تا میتوانید از حواشی پرهیز کنید تا بتونید روی کار خودتون متمرکز بشید.
از Roadmap ها استفاده کنید
Roadmap ها، اطلاعات دقیق و منطقی از مسیر شما تا رسیدن به هدفتون ارائه میدهند به نحوی که بتوانید نیازمندی ها رو بهتر درک کنید و هدف رو با استفاده از طی کردن نقشه مشخص کنید تا بتونید با برنامه و منظم پیش بروید. از لینک های زیر میتونید نقشه راه خودتون رو ببینید و راهتون رو پیدا کنید.
نقشه راه برنامه نویسی اندروید (Android Roadmap)
نقشه راه طراحی فرانت اند (Front-end Roadmap)
نقشه راه بک اند (Back-end Roadmap)